Politseiaia parki rajatakse Lenderite mälestusmärk

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lenderite monumendi konkursi võidutöö.
Lenderite monumendi konkursi võidutöö. Foto: Linnavalitsuse pressiteenistus

Neljapäeval, 25. oktoobril hakatakse Politseiaia parki Voldemar ja Elfriede Lenderile mälestusmärki püstitama.

Tööde eesmärgiks on rajada Eesti Vabariigi 100. sünnipäeva aastal mälestusmärk linna ajalukku sügava jälje jätnud abielupaarile, teatas linnavalitsuse pressiteenistus.

Voldemar ja Elfriede Lenderil on oluline tähtsus ja roll Tallinna ja Eesti ajaloos. Voldemar Lender oli aastail 1906-1913 esimene eestlasest Tallinna linnapea. Selleaegne majatüüp on saanud ajastu märgina Lenderi nime. Tallinn vajas toona suurel hulgal uusi maju, sest uute suurte tööstusettevõtete rajamine kasvatas hoogsalt linna elanikkonda. Lenderi-tüüpi maja on 19. sajandi lõpus ja 20. sajandi alguses Tallinnas laialdaselt ehitatud puidust odav üürimaja, mis oli algselt kahekorruseline, sümmeetrilise fassaadiga, lihtne ja väikeste korteritega. Tänagi on neid alles tervelt tuhatkond. Kõige enam Lenderi tüüpi maju on säilinud Pelgulinnas, Kalamajas, Kelmikülas, Kassisabas, Uues Maailmas, Kitsekülas, pisut vähem Kadriorus, Veerenni, Tatari, Raua, Torupilli ja Sikupilli asumites. Nimetatud asumid on kuulutatud miljööväärtuslikeks hoonestusaladeks.

Voldemar Lenderi kõrval on Eesti ajaloos oluline tegelane ka tema abikaasa Elfriede Lender, kelle eestvedamisel alustas 1907. aastal Tallinnas tööd temanimeline tütarlaste eragümnaasium. See oli esimene eesti tütarlaste kool Eestimaa kubermangus.

Kommunaalameti tellimusel koostas mälestusmärgi rajamise projektdokumentatsiooni M. Pressi Arhitektuuribüroo, mälestusmärgi skulptuuri valmistamise ja paigalduse teostab Vergo Vernik ning ehitustööd teeb Enska Ehitus. Ehitustööde lepinguline maksumus on ca 175 000 eurot ning lepinguline tähtaeg detsember 2018.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles