Natside tuumaplaane saboteerinud norralane suri 99-aastasena

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ricahrd Harris ja Krik Douglas kehastunud Norra vastupanuliikumise võitlejateks 1965. aastal vändatud filmis.
Ricahrd Harris ja Krik Douglas kehastunud Norra vastupanuliikumise võitlejateks 1965. aastal vändatud filmis. Foto: Rights Managed / Ronald Grant Archive / Mary Evan/Scanpix

Teise maailmasõja ajal Natsi-Saksamaa tuumaambitsioone saboteerinud Norra vastupanuliikumise võitleja Joachim Ronneberg suri 99-aastasena,vahendab BBC.

Ronneberg juhtis 1943. aastal ülimalt salajast reidi Lõuna-Norras Telemarki regioonis asunud tehasesse. Operatsiooni muutis surematuks 1965. aastal vändatud Hollywoodi film «Heroes of Telemark», mille peaosas mängis filmistaar Kirk Douglas.

Ronneberg töötas hiljem raadioajakirjanikuna ja aitas noorte seas tõsta teadlikkust sõjaohtude ees.

2013. aastal ütles ta BBC-le, et sai ülimalt range valve all olnud tehasesse korraldatud reidi olulisusest aru alles pärast Jaapani Hiroshima ja Nagasaki vahejuhtumeid, 1945. aastal.

Ricahrd Harris ja Krik Douglas kehastunud Norra vastupanuliikumise võitlejateks 1965. aastal vändatud filmis. 
Ricahrd Harris ja Krik Douglas kehastunud Norra vastupanuliikumise võitlejateks 1965. aastal vändatud filmis. Foto: PA / PA Wire/PA Images

«Ta on üks meie suuri kangelasi,» ütles Norra peaminister Erna Solberg. «Ronneberg on tõenäoliselt viimane tuntud vastupanuliikumise võitlejatest, kes meie seast lahkus.»

1919. aastal Aalesundi linnas sündinud Joachim Ronneberg põgenes pärast natside sissetungi 1940. aastal. Tollal 21-aastane noormees sõitis kaheksa sõbraga Šotimaale, kuid otsustas naasta ja võidelda.

Natsi-Saksamaa vajas tol ajal nii-nimetatud rasket vett – vett, mille molekulis on vesiniku aatomitest üks prootiumi ja teine deuteeriumi aatom -, mis oli vajalik aatompommi loomiseks.

Rasket vett toodeti tollal suures koguses vaid Telemarki regioonis Norsk Hydro hüdroelektrijaamas. Seetõttu võtsid selle oma sihtmärgiks ka vastupanuliikujad, kuid üritus see 1942. aastal hävitada, nurjus.

Järgneval aastal valis Ronneberg oma meeskonda viis võitlejat ja algas operatsioon, koodnimega Gunnerside. «Olime punt sõpru, kes täitsid koos ülesannet,» meenutas Ronneberg BBC-l missiooni 70. aastapäeval.

Meeskond kasutas tehase lähedale jõudmiseks langevarje, vahemaa läbisid nad suusatades, kuniks jõudsid jõeni, mille jäise vee läbisid jalgsi. Tehasesse pääsesid nad mööda raudteed. Sinna pääsenud, paigaldasid nad lõhkeained. «Arvasime, et tegu on üheotsa reisiga,» sõnas Ronneberg.

Pärast plahvatust põgenesid mehed Rootsi. Selleks suusatasid nad läbi Telemarki, 320 kilomeetrit. Neid ajas taga umbes 3000 Natsi-Saksa sõdurit. «Parim suusanädalavahetus, mis mul kunagi olnud,» meenutas Ronneberg ulaka naeratusega.

Kõnealune operatsioon, koos USA õhurünnakutega järgneval aastal pani natse oma tuumaplaane hülgama. Hiljem on missiooni nimetatud Teise maailmasõja edukaimaks sabotaažiks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles