Otsepilt: riigikogu arutab riiklikult tähtsa küsimusena põlevkivienergeetika tulevikku

Sander Punamäe
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põlevkivi kaevandamine
Põlevkivi kaevandamine Foto: Ants Liigus/Pärnu Postimees

Riigikogu arutab tänasel istungil oluliselt tähtsa riikliku küsimusena «Eesti vajab põlevkivienergeetikast väljumise strateegiat ehk PÕXITit».

Keskkonnakomisjoni esimehe Rainer Vakra sõnul avaldas hiljuti ÜRO ekspertkogu raporti, milles leidis, et üleilmse kliimakaose vältimiseks vajavad ühiskond ja maailma majandus seninägematuid muutusi.

«Põlevkivile kui Eesti suurimale keskkonnakoormale on tähelepanu juhtinud ka OECD keskkonnaraport. Taastuvenergia suunas liikumine peab olema Eesti selge poliitiline siht, maandades samaaegselt efektiivselt ka riske, mis on seotud põlevkivisektoriga. Ühiskonnas on vajalik kokku leppida reaalne ajakava, millal saame põlevkivielektri tootmisestlõplikult väljuda,» ütles Vakra. Ta lisas, et seoses sellega peame toetama taastuvenergia osakaalu suurendamist.

Teema mitmekülgseks käsitlemiseks ja aruteluks teevad ettekande MTÜ Rohelise Liikumise juhatuse liige Mihkel Annus, keskkonnakomisjoni esimees Rainer Vakra, Töötukassa lda-Virumaa osakonna juhataja Anneki Teelahk ning Eesti Teaduste Akadeemia president Tarmo Soomere.

Riigikogus toimuva arutelu aluseks on  MTÜ Eesti Rohelise Liikumise algatatud kollektiivne pöördumine «Eesti vajab põlevkivienergeetikast väljumise strateegiat ehk PÕXIT-it».

Pöördumises märgitakse, et Eesti on aastakümneid elektri ja vedelkütuste tootmisel sõltunud põlevkivist, kõige saastavamast fossiilsest kütusest. Puhtama elukeskkonna ja jätkusuutlikuma tuleviku nimel ei saa sarnane teguviis endisel moel jätkuda.

Eesti vajab laiahaardelist konsensuslikku poliitilist otsust ning selgelt defineeritud eesmärki põlevkivienergeetikast loobuda, koostades selleks tegevuskava põlevkivienergeetikast väljumisega seotud riskide hindamiseks ja nende maandamiseks ehk nn PÕXIT-i strateegia. Pöördumisel on 1075 allkirja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles