Inimõiguslased: Palestiina julgeolekujõud piinavad regulaarselt oma kriitikuid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hamasile lojaalsed Palestiina julgeolekujõudude töötajad patrullimas Gaza sektori ja Egiptuse piiril.
Hamasile lojaalsed Palestiina julgeolekujõudude töötajad patrullimas Gaza sektori ja Egiptuse piiril. Foto: IBRAHEEM ABU MUSTAFA / REUTERS / SCANPIX

Nii Palestiina Rahvuslik Omavalitsus Läänekaldal kui ka nende poliitiline rivaal Hamas Gaza sektoris kasutava kriitikute ja teisitimõtlejate vaigistamiseks piinamist, teatas inimõigusorganisatsioon Human Rights Watch (HRW) oma raportis.

Mõlemad ühendused on korduvalt omavoliliselt vahistanud neid kritiseerinud inimesi, eriti neid, kes on avaldanud oma meelsust sotsiaalmeedias, sõltumatuid ajakirjanikke, aktiviste ülikoolilinnakutes ja meeleavaldustel osalejaid, ütles New Yorgis tegutsev mittetulundusühing.

HRW hinnangul kasutavad Palestiina julgeolekujõud hirmutamist, ähvardamist, peksmist ja kinnipeetavate piinarikastesse asenditesse sundimist pidevalt. Sarnast kohtlemist kogevad palestiinlased inimõiguslaste hinnangul ka Iisraeli võimude käes.

Palestiina Rahvuslik Omavalitsus haldab teatud piirkondi Iisraeli okupeeritud Läänekaldal.

Gaza sektorist viis Iisrael oma väed välja 2005. aastal, kuid on kehtestanud piirkonnale range blokaadi. Hamas võttis Gaza sektori oma kontrolli alla pärast 2006. aasta valimiste võitu ning kodusõjasarnast konflikti Palestiina Rahvusliku Omavalitsusega.

Viimastel aastatel on vastasseis kahe palestiinlasi esindava ühenduse vahel aina suurenenud ning kummagi julgeolekujõud on enda kontrollitaval alal HRW andmeil võtnud sihikule vastaspoole toetajad.

HRW-le saadetud kirjades eitasid Palestiina Rahvuslik Omavalitsus ja Hamas süüdistusi ning viitasid sellele, et kinnipeetavatele on loodud seaduslikud viisid kaebuste esitamiseks. Samas pole inimõigusteühenduse andmeil mitte ühtegi julgeolekutöötajat alusetu vahistamise või piinamise eest süüdi mõistetud.

HRW töötajad kohtusid Palestiina Rahvusliku Omavalitsuse esindajatega Ramallah’s, kuid ei saanud sõita Hamasi kutsel Gazasse, kuna Iisreal keeldus selleks luba andmast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles