Kalev/Cramo korvikütt Ivan Almeida on Lusofoonia mängude kahekordne medalivõitja. Mis võistlusega on tegu?

Ott Järvela
, sporditoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ival Almeida koondisekarjääri üks säravaim esitus sündis 2015. aasta Aafrika meistrivõistlustel Alžeeria vastu, kui ta kogus 25 punkti, 7 lauapalli, 2 resultatiivset söötu, 4 vaheltlõiget ja 2 blokki.
Ival Almeida koondisekarjääri üks säravaim esitus sündis 2015. aasta Aafrika meistrivõistlustel Alžeeria vastu, kui ta kogus 25 punkti, 7 lauapalli, 2 resultatiivset söötu, 4 vaheltlõiget ja 2 blokki. Foto: Erakogu

BC Kalev/Cramo korvikütt Ivan Almeida on kahel korral osalenud väga huvitaval võistlusel – Lusofoonia mängudel. Tegemist on analoogiga Rahvaste Ühenduse ja Frankofoonia mängudele, mis mõeldud vastavalt inglise- ja prantsuskeelsesse kultuuriruumi kuuluvatele riikidele.

Portugallased suutsid koloniaalajastul maailmas kanda kinnitada ja seeläbi oma kultuuriruumi levitada vähem kui inglased ja prantslased, aga tolle pärandi elushoidmiseks asuti 2006. aastal korraldama Lusofoonia mänge, kus osalevad portugalikeelsed riigid või piirkonnad.

Almeida tegi Roheneemesaarte korvpallikoondislasena kaasa nii 2006. kui ka 2009. aasta Lusofoonia mängudel, võites vastavalt pronks- ja hõbemedali. Eriti emotsionaalne oli 2009. aastal võidetud hõbemedal, sest poolfinaalis mindi vastamisi võõrustaja Portugaliga.

«Mäng toimus küll Lissabonis, aga caboverdelasi (Roheneemesaarte ametlik ja portugalikeelne nimi on Cabo Verde) elab väljaspool kodumaad rohkem kui kodusaartel. Eriti palju on meid Portugalis. Seega mängisime toda poolfinaali justkui kodusaalis, sest meie fännid olid kindlas ülekaalus.

Võit oli väga magus ka põhjusel, et Portugali ridadesse kuulus toona kolm Roheneemesaartelt pärit mängijat. Üks, kelle vastu tolles poolfinaalis mängisin, on mu nõbu! Ning kuna Portugal oli meid koloniseerinud, oli võit eriti maitsev,» meenutab Almeida.

Pärast 67:66 võitu Portugali üle saadi finaalis toona Angoolalt 64:106 kaotus. Profikarjääri käigus pole Almeida enam Lusofoonia mängudel osalenud, sest need ei sobitu kuidagi ülejäänud võistluskalendriga.

Loe ka esmaspäevase Postimehe artiklit: "Roheneemesaarte punktimasinat Ivan Almeidat kannustab ambitsioonikas ja patriootlik unistus"

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles