Kallas: olen poliittehnoloogias toores (9)

Nele-Mai Olup
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristina Kallas.
Kristina Kallas. Foto: AFP / Scanpix

Kristina Kallas (Eesti 200) rääkis ETV «Esimeses stuudios», et poliittehnoloogilistes mängudes tunneb ta end rohelisena.

«Ma olen nii toores selles poliittehnoloogias,» rääkis Kallas. «Kes on mu vastane, kus on mu konkreetsed mänguruumid - minu jaoks on see väga võõras maailm, ma ei oska selles isegi võib-olla teiega debatti pidada.»

«Ma olen päriselust tulnud inimene, ma ei ole karjääripoliitik,» rääkis Kallas. «Ma ei ole kunagi varem poliitikas olnud. Mul ei ole taju, mismoodi mängitakse poliittehnoloogilisi mänge. Ma ei oska seda teha,» ütles ta. «Ma arvan, et see on õpitav, aga kui palju me tahame poliittehnoloogilisi mänge mängida, on meie otsustada.»

Kallas kinnitas hiljuti, et kandideerib Eesti 200 esimeheks. Küsimusele, kas ta oleks valmis ka peaministriks hakkama, vastas Kallas, et peaminister juhib Eesti riiki, mitte ei mängi poliittehnilisi mänge. «Ma olen optimist ja loodan, et poliittehnoloogilisi mänge võiks jääda vähemaks.»

Rääkides kodakondsuspoliitikast, ütles Kallas, et selle võiks ära otsustada valimiste välisel ajal. Kallas leiab, et halli passi aeg on Eestis läbi. «See, et Eesti riigis sündiv laps veel jätkuvalt omab võimalust saada halli passi, pole õige,» ütles ta. «Need on meie inimesed, nad on siin sündivad meie lapsed, kelle omad nad siis veel on, kui mitte Eesti vabariigi omad?» küsis Kallas.

Kallas on pärit Kiviõlist ja tema kodus kõlas ka vene keel. Kallase sõnul on rahvus identiteedi osa, mis võib ajas muutuda. «Valdavalt ma tunnen ennast väga eestlasena, aga mõnikord on ka situatsioone, kus tunnen end isegi tsipa rohkem venelasena, sest ka see kultuur, kultuuriruum on mulle tuttav ja ma suudan sellega samastuda. Ma arvan, et see on nagu religioon ja poliitiline maailmavaade - enesemääratlus maailmakaardil,» selgitas Kallas.

Kallas ütles, et ta teab ja tajub seda, millised valdkonnad vajavad Eestis muutmist. «Ma kahjuks ühegi erakonna puhul täna ei näe valmisolekut minna tegema reforme. Lubatakse helget tulevikku, aga selle jaoks on vaja teha ebapopulaarseid otsuseid Eestis.»

Kallas ütles, et peatab valimiskampaania ajaks oma töölepingu Tartu ülikooli Narva kolledži direktorina. «Ära tulla oleks väga kahju, sest paljud asjad on pooleli.»

Eile kirjutas Postimees, et Eesti 200 sai seaduses erakonna loomiseks ette nähtud minimaalse liikmete arvu täis ehk liikumisse kuulub vähemalt 500 inimest. Erakonna asutamiskoosolek toimub 3. novembril. Kallas näeb, et Eesti 200 pääseb ka riigikogusse.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles