Bolton: Idlibi kokkulepe peab probleemidest hoolimata

, BNS-i välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA riikliku julgeoleku nõunik John Bolton teisipäeva õhtul Moskvas uudisteagentuuri Interfax kontoris.
USA riikliku julgeoleku nõunik John Bolton teisipäeva õhtul Moskvas uudisteagentuuri Interfax kontoris. Foto: Sputnik/Scanpix

USA-Süüria

Venemaa, Süüria ja Türgi peavad probleemidest ja lahendamata küsimustest hoolimata kinni Idlibi provintsi käsitlevast kokkuleppest, ütles USA riikliku julgeoleku nõunik John Bolton teisipäeva õhtul. 

"Mis puudutab Idlibit, siis me arutasime seda vist kõigil kohtumistel, mis mul olid," lausus Bolton uudisteagentuuri Interfax kontoris pressikonverentsil pärast kahe päeva jooksul Vene ametnikega peetud kohtumisi. 

Bolton kordas enda sõnul USA presidendi Donald Trumpi seisukohta humanitaarkatastroofi vältimise tähtsusest Idlibis ning vaenutegevuse jätkumise kohta. "Kokkulepe Venemaa, Süüria ja Türgi vahel praegu peab, kuigi on palju lahendamata küsimusi," sõnas ta. 

Ühendriikide julgeolekunõuniku sõnul on Süürias palju vastaspooli, kes püüavad saavutada oma eesmärke ja huve.

"Meie hinnangul on tähtis uurida läbi intensiivsema arutelu, kas oleks võimalik vaadata Süüriale kõikehõlmavamalt ja see on midagi, mis on meie arvates probleemide üleüldise lahendamise huvides...eriti Iraani sekkumise valguses Süürias, üle kogu Iraagi Liibanonini välja ja seoses tema pahatahtliku tegevusega üle kogu Lähis-Ida," sõnas Bolton. 

Venemaa ja Türgi saavutasid septembris kokkuleppe Idlibi provintsi ümber puhvertsooni loomises. Lepe nägi ette raskerelvade tsoonist äraviimist 10. oktoobriks ja pühasõdalaste lahkumist 15. oktoobriks. 

Idlibi provints on Süüria mässuliste viimane kants ning suur osa sellest on pühasõdalaste rühmituse Hayat Tahrir al-Sham (HTS) kontroll all.

Idlibis tegutsevad ka teised džihadistide ühendused nagu Hurras al-Deen ja Ansar al-Islam. Türgi, kellel on Idlibis sõjalised vaatluspunktid, on suurendanud pärast leppe sõlmimist Venemaaga sõjalist kohalolekut provintsis. 

Süüria president Bashar al-Assad ja teised kõrged Süüria ametnikud on hoiatanud, et Idlibi kokkulepe on vaid ajutine meede.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles