Video ja fotod: meest tulistanud Taavi Sõnajalg pääseb paari päeva pärast vabadusse (1)

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tallinna kesklinnas juuni lõpus meest õlga tulistanud Taavi Sõnajalg pääseb paari päeva pärast vabadusse, kuna Harju maakohus kinnitas täna pärastlõunal kaitsja ja prokuröri vahelise kokkuleppe.

Kokkuleppe järgi mõistis kohus Taavi Sõnajalale karistuseks ühe aasta ja kümne kuu pikkuse vangistuse, millest koheselt kuulub ärakandmisele neli kuud. Ülejäänud karistusosa kuulub ärakandmisele tingimisi kaheaastase katseajaga.

Kuna politsei pidas Taavi Sõnajala kinni vahetult pärast tulistamist 30. juunil, siis peaks ta 30. oktoobril vabanema.

Kokkuleppe järgi peab Sõnajalg tasuma tulistamises vigastada saanud Erkile 2025 eurot, millest varaline kahju moodustab 25 eurot ja mittevaraline kahju 2000 eurot. Samuti peab ta maksma riigi tuludesse 750 eurot sundraha.

Sõnajalg käima katseaja jooksul iga kuu kriminaalhooldaja juures ning hoiduma katseajal alkoholi ja narkootikumide tarvitamisest.

Ühtlasi jääb Sõnajalg neljaks aastaks ilma relvaloast.

Põhja ringkonnaprokurör Natalja Lebed ütles Postimehele, et ettepaneku kokkuleppe sõlmimiseks tegi tema, kuna leidis, et kokkuleppes märgitud karistus on Taavi Sõnajalale tema teo eest piisav. Kokkuleppe järgi muutus veidi mõistetud karistuse kvalifikatsioon.

Esialgu taotles prokuratuur Sõnajala süüditunnistamist karistusseadustiku paragrahvi järgi, mis käsitleb avaliku korra rasket rikkumist, mis on toime pandud tulirelvaga. Kokkuleppe järgi  mõistab kohus Sõnajala süüdi ainult  avaliku korra raskes rikkumises.

Taavi Sõnajala kaitsja Sven Sillar ütles kohtuistungi järel, et Sõnajalg nõustus kokkuleppemenetlusega, kuna süüasja arutamisel üldmenetluses pidanuks ta praegusest tunduvalt kauem vahi all viibima.

Sillari sõnul on Sõnajalg jätkuvalt seisukohal, et tema tegu ei olnud mitte inimese ründamine, vaid kurjategija kinnipidamine. Sillari sõnul oli kuulihaava saanud mees teda enne tulistamist rünnanud.

Süüdistuse kohaselt tekkis selle aasta 30. juuni hommikul Tallinnas Pärnu mnt tänaval asuva kohviku juures inimeste vahel sõnavahetus, mille käigus võttis Sõnajalg autost tema nimele registreeritud tulirelva Sig Sauer ning lähenes ja sihtis 17-aastase neiu ja tema selja taga seisva 26-aastase mehe  suunas.

Hirmunud neiu kükitas maha ning samal ajal tulistas süüdistatav tabades mehe õlga. Samuti sihtis mees relvaga tänaval viibinud kõrvalisi isikuid, kes olid sellisest tegevusest hirmul ning varjusid lähedal olevate sõidukite taha või jooksid eemale.

Kiirabi toimetas haavata saanud mehe haiglasse, kuid ta pääses peagi kodusele ravile.

Taavi Sõnajalale tehti pärast kinnipidamist narkoekspertiis, mis selgitas, et mees oli enne vahejuhtumit tarvitanud kokaiini.

Sõnajala kaitsja vandeadvokaat Sven Sillar taotles juuli lõpus Taavi Sõnajala vahi alt vabastamiseks kautsjoni vastu. Sõnajalg pakkus, et mõistlik summa oleks 10 000-15 000 eurot ja täpse kautsjonisumma jätaks ta kohtu otsustada. Tallinna ringkonnakohus otsustas suvel kautsjonitaotlust siiski mitte rahuldada.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles