Putin: relvastuslepete kokkuvarisemine viib võidurelvastumisele (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene president Vladimir Putin.
Vene president Vladimir Putin. Foto: Zumapress/Scanpix

Vene president Vladimir Putin ütles kolmapäeval, et relvastuskontrollilepete kokkuvarisemine viib uuele võidurelvastumisele.

​Putin märkis, et kui Ühendriigid taanduvad lühi- ja keskmaa tuumajõudude leppest (INF) ning keelduvad uuendamast START III lepet, siis muutub olukord väga ohtlikuks.

«Siis ei jää alles midagi peale võidurelvastumise,» ütles ta. 

USA president Donald Trump ütles laupäeval, et kavatseb INF-lepingu üles öelda, sest Venemaa ei täida seda. 

INF-lepe keelab 500-5500-kilomeetrise tegevusraadiusega tiibrakettide, samuti raketi stardiseadeldiste ja tugivarustuse tootmise ja katsetamise. Olemasolevad varud tuli hävitada 1991. aasta 1. juuniks.

USA teatel rikub INF-lepingut Vene maismaal baseeruv tiibrakett Novator 9M729, NATO koodnimetusega SSC-8. Washingtoni väitel annaks see Moskvale võime anda Euroopale tuumalöök sisuliselt eelhoiatuseta.

2011. aasta veebruaris jõustunud START III näeb ette kasutusvalmis tuumalõhkepeade arvu vähendamise 1550-le, tuumalaengu kandjate (mandritevahelised ballistilised raketid ning pommitajatel ja allveelaevadel asuvad ballistilised raketid) arvu kärpimist 700-le.

Lepe kehtib 2021. aastani ja sisaldab võimalust seda viie aasta võrra pikendada.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles