USA erukindral: sõda Hiinaga on tõenäoline 15 aasta jooksul (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Endine USA Euroopa vägede komandör erukindralleitnant Ben Hodges esinemas Varssavi julgeolekufoorumil.
Endine USA Euroopa vägede komandör erukindralleitnant Ben Hodges esinemas Varssavi julgeolekufoorumil. Foto: AP / Scanpix

Endine USA Euroopa vägede komandör erukindralleitnant Ben Hodges hoiatas kolmapäeval, et Ühendriikide sõda Hiinaga on väga tõenäoline 15 aasta jooksul.

Hodges ütles, et USA liitlased Euroopas peavad tegema enamat, tagamaks oma julgeolekut seistes silmitsi üha tugevneva Venemaaga, kuna Ühendriikidel tuleb pöörata rohkem tähelepanu oma huvide kaitsmisele Vaikse ookeani regioonis.

"USA vajab väga tugevat Euroopa tugisammast. Ma arvan, et 15 aasta jooksul - see pole vältimatu - kuid on väga tugev tõenäosus, et me oleme sõjas Hiinaga," ütles Hodges Varssavis julgeolekufoorumil, mis tõi kaheks päevaks kokku Kesk-Euroopa liidrid ning sõjalised ja poliitikaeksperdid.

"USA-l ei ole võimekust teha kõike seda, mida ta peab tegema Euroopas ja Vaikse ookeani regioonis, et tegeleda Hiina ohuga," ütles erukindral.

Hodges oli USA vägede komandör Euroopas 2014-2017. Praegu on ta strateegiline ekspert Washingtonis baseeruvas Euroopa Poliitika Analüüsi Keskuses (CEPA).

Geopoliitiliste prioriteetide nihkumisest hoolimata on USA pühendumus NATO-le jäänud kõigutamatuks, rõhutas Hodges. Erukindrali sõnul on ta kindel, et president Donald Trumpi administratsioon näeb Euroopa julgeolekut USA tähtsa huvina, isegi kui Trump on vahel seadnud kahtluse alla NATO kasulikkuse.

"Seega te näete meid jätkamas investeerimist siin, Euroopas, jätkamas koolitamist, harjutamas rotatsioonijõude, samuti püsivalt määramas jõude võimaluseks, et 10 või 15 aasta pärast tuleb meil võidelda Vaikse ookeani regioonis," sõnas Hodges.

Erukindral ütles uudisteagentuurile AP, et hiljutine USA mereväe aluse ja Hiina sõjalaeva peaaegu aset leidnud kokkupõrge vaidlusalusel Lõuna-Hiina merel oli vaid üks märkidest, mis viitavad üha kasvavatele pingetele suhetes ja konkurentsile kõikides valdkondades.

Teisteks märkideks on see, kuidas Hiina pidevalt tehnoloogiaid varastab ja see, kuidas Hiina haarab kontrolli taristute üle, rahastades projekte Aafrikas ja Euroopas. Hodgesi sõnul kuulub Hiinale Euroopas juba üle 10 protsendi sadamatest.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles