Reformierakond: liitlaste kohalolekut Eestis tuleb kahekordistada ja kaitsekulutusi tõsta (2)

Sander Punamäe
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA liitlased Ämari lennuväljal. 
USA liitlased Ämari lennuväljal. Foto: Kaitseväe peastaap

Reformierakonna juhatus kiitis heaks riigikogu valimiste programmi julgeolekupeatüki, kus lubatakse kahekordistada liitlaste arvu Eestis, tõsta kaitsekulutusi ning panustada täiendavalt kaitseväe uutesse võimekustesse.

«Eesti julgeolek on Reformierakonna jaoks vaieldamatu prioriteet. Eesti ei ole sild ida ja lääne vahel, oleme osa läänest ning tugevadliitlassuhted NATOs ning partnerlus Euroopa Liidus on meile elulise tähtsusega. Lisaks liitlassuhete väärtustamisele peame oluliseks panustada ka iseseisva laiapindse kaitsevõime tugevdamisse ning inimeste teadlikkusse hübriidohtudest,» ütles Reformierakonna esimees Kaja Kallas.

«Aastatel 2014-2016 langetasime NATO tasandil otsused, mis on Eestisse toonud enam kui tuhat meie liitlasriikide kaitseväelast. See on selge signaal kaljukindlatest liitlassuhetest ning väga tugev heidutus võimalikele vastastele. Oleme seisukohal, et liitlaste kohalolekut tuleb veelgi suurendada, muutes sealhulgas püsivaks õhuturbe Ämarist ning tugevdades liitlaste abiga teisi olulisi võimeid. Kõik liitlaste kohalolekuga seotud kulud tuleb eraldada lisaks 2 protsendi tasemele SKTst,» selgitas programmitoimkonnas julgeolekupeatüki koostamist juhtinud Taavi Rõivas.

«Samuti tuleb kooskõlas riigikaitse arengukavaga arendada edasi meie iseseisvat kaitsevõimet, investeerides kaitseväe täiendavatesse võimekustesse nagu näiteks keskmaa õhutõrje ja rannakaitse,» ütles erukindral Ants Laaneots.

«Näeme ette, et lähiaastatel on meie kaitsekulutused kindlasti 2,2 protsenti SKTst, aga see number võib tõusta ka üle 2,5 protsendi. Oluline on see, et lähtuda tuleb sisulistest vajadustest, mitte kunstlikult seatud protsendist,» märkis Laaneots.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles