Algas Lenderite monumendi rajamine

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politseiaia pargis algas Lenderite monumendi rajamine.
Politseiaia pargis algas Lenderite monumendi rajamine. Foto: Kesklinna valitsus

Politseiaia pargis alustati täna mälestusmärgi rajamisega Voldemar ja Elfriede Amanda Lenderile.

«Nii Voldemar Lender kui tema abikaasa on mänginud olulist rolli Eesti ja Tallinna elus. Voldemar oli aastatel 1906–1913 esimene eestlasest Tallinna linnapea ja tema abikaasa Elfriede rajas esimese eesti tütarlastele mõeldud kooli. Just selle kooli lähistele tulebki mälestusmärk,» teatas Kesklinna valitsus.

Aasta tagasi toimunud ideekonkursi Lenderite mälestusmärgi parima lahenduse leidmiseks võitis Vergo Verniku ja Meelis Pressi võistlustöö. Nende kavandi järgi püstitatav mälestusmärk Politseiaias, mille servas asus kunagine Lenderi tütarlastegümnaasium, peaks saama valmis veel sel aastal. Ehitustööd lepingulise maksumusega ligi 175 000 eurot teeb Enska Ehitus OÜ.

Lisaks tegevusele Tallinna linnapeana on Voldemar Lenderi nimi läinud ajalukku ka majatüübi kaudu, mida Tallinnas 19.-20. sajandi vahetusel hulgaliselt ehitati. See oli aeg, mil linna elanikkond kiiresti kasvas ja vajas soodsa hinnaga väikseid kortereid. Selliseid pakkusid Lenderi puidust üürimajad, mis oli algselt kahekorruselised. Nüüdseks on neid säilinud kokku tuhatkond, ennekõike Pelgulinnas, Kalamajas, Kelmikülas, Kassisabas, Uues Maailmas ja Kitsekülas, mis on kuulutatud ka miljööväärtuslikeks hoonestusaladeks.

Elfriede Lenderi eestvedamisel alustas 1907. aastal Tallinnas tööd temanimeline tütarlaste eragümnaasium, mis oli üldse esimene eesti tütarlastele mõeldud kool Eestimaa kubermangus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles