Sahharovi preemia pälvis vangistatud Ukraina režissöör Sentsov (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina filmirezissööri Oleg Sentsov.
Ukraina filmirezissööri Oleg Sentsov. Foto: SERGEY PIVOVAROV / REUTERS/Scanpix

Euroopa Parlament valis täna Sahharovi mõttevabaduse auhinna saajaks Venemaal vangis hoitava Ukraina filmirezissööri Oleg Sentsovi.

«Tugev sõnum Euroopa Parlamendi liikmetelt Venemaale. Sentsovi kandidatuuri esitas ja toetas tugevalt Euroopa Rahvapartei (EPP) fraktsioon Euroopa Parlamendis,» ütles EPP liige Tunne Kelam sotsiaalmeedias.

Preemia suurus on 50 000 eurot.

Teised kaks kandidaati olid vabaühendused, mis päästavad Vahemerelt põgenikke ning Maroko poliitaktivist Nasser Zefzafi.

Venemaa pidas Sentsovi kinni Krimmis 2014. aastal. 2015. aasta augustis mõistis Doni-äärses Rostovis asuv Põhja-Kaukaasia sõjaväekohus Sentsovi 20 aastaks range režiimiga vangilaagrisse väidetava terroriühenduse loomise eest Krimmis.

Ukraina filmirezissöör Oleg Sentsov.
Ukraina filmirezissöör Oleg Sentsov. Foto: AP/Scanpix

Mais kuulutas 42-aastane Sentsov välja näljastreigi välja, nõudes sellega kõigi Venemaal kinnipeetavate Ukraina poliitvangide vabastamist. Selleks ajaks oli Sentsov veetnud Vene kinnipidamisasutustes juba üle nelja aasta. Kuid Vene võimud ei kavatse hoolimata Sentsovi tervise tõsisest halvenemisest ja lääne survest teda ja tema kaasmaalasi vabastada.

Oktoobri alguses teatas Sentsov näljastreigi lõpetamisest, et vältida sundtoitmist. 

Sahharovi preemiat antakse välja alates 1988. aastast ja preemia on nimetatud Vene dissidendi Andrei Sahharovi järgi. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles