Nüüdismonument näitlejateatrile

Meelis Oidsalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hetk Priit Võigemasti lavastusest «Monument», laval näitlejad Tõnis Niinemets, Markus Luik ja Evelin Võigemast.
Hetk Priit Võigemasti lavastusest «Monument», laval näitlejad Tõnis Niinemets, Markus Luik ja Evelin Võigemast. Foto: Siim Vahur

Sakslase Maryus von Mayenburgi näidendi «Monument» (sõna-sõnaline ja mõttetäpsem tõlge saksakeelsest pealkirjast oleks «Elav skulptuur») on lugu sellest, kuidas saksa keskklassipere palkab majapidamistöid tegema noore Jessica (Mari Jürjens), kes pererahva lõpuks mürgitab. «Monument» esitab vaimuka karikatuuri väärtuskriisis vaevlevast vanast Euroopast ja küsib kunstniku rolli järele sogastuvas komberuumis.

Lavastaja Priit Võigemast näitab end taas nüüdisaegse näitlejateatri eestkõnelejana. Tõnis Niinemets (unepuuduses vaevlev edukas arst Michaelina) ja Evelin Võigemast (tema naise, kunstnikuassistent Ulrikana) on saanud kaelamurdva ülesande vaheldada karikeerivat, osatavat mängulaadi süvapsühholoogilise kohaloluga ja säärast ümberlülimist tuleb ette ka stseeni sees.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles