Naised saavad peatselt töötada kõigis Briti sõjaväe ametites

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Briti sõjaväelased.
Briti sõjaväelased. Foto: Reuters / Scanpix

Naised saavad peatselt töötada kõikides Briti sõjaväe ametites, kaasa arvatud seni naistele suletud üksustes nagu Briti maaväe kuulus eriüksus SAS, teatas valitsus neljapäeval.

Briti kaitseministri Gavin Williamsoni sõnul on otsus ajalooline.

Sõjaväes juba töötavad naised saavad taotleda üleviimist kõikidesse üksustesse kohe otsuse jõustumise järel. Sõjaväkke astuvad naised saavad nendes üksustes teenimiseks taotluse esitada detsembrist, lisas Williamson.

Uutesse üksustesse värvatud alustavad baaskursust aprillis. Seejärel saavad nad taotleda liitumist eriüksustega nagu SAS.

Ühendkuningriik tühistas naistele niinimetatud lähilahinguüksustes teenimise keelu 2016. aastal ning avab neile sõjaväerolle etappides.

«Alates tänasest, esimest korda ajaloos, sõltuvad meie relvajõud ainuüksi oskustest ja mitte soost,» ütles Williamson Edela-Inglismaal maaväe demonstratsioonil.

«Kõikide lahingurollide avamine naistele ei tee relvajõude mitte ainult kaasaegsemaks tööandjaks, vaid ka tagab, et värbame õige inimese õigesse rolli,» lisas ta.

Demonstratsioonil osalesid ka mõned esimestest kuningliku soomuskorpusega liitunud naised. See oli esimene naissõduritele ja -ohvitseridele uksed avanud maaväe lahinguüksus. Seda tehti 2016. aasta novembris. Järgmine oli kuningliku õhuväe rügement 2017. aasta septembris.

Kuningliku soomuskorpusega on keelu tühistamise järel liitunud umbes 35 naist.

Mõned neist teenivad Eestis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles