Euroopa Inimõiguste Kohus: prohvet Muhamedi nimetamine pedofiiliks pole sõnavabadus (64)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Inimõiguste Kohus kaalus otsuse tegemisel õigust sõnavabadusele ja õigust usuvabaduse kaitsmisele.
Euroopa Inimõiguste Kohus kaalus otsuse tegemisel õigust sõnavabadusele ja õigust usuvabaduse kaitsmisele. Foto: Vincent Kessler / Reuters / Scanpix

Euroopa Inimõiguste Kohtus otsustas, et Austria naine, kes nimetas prohvet Muhamedi pedofiiliks, ei saa õigustada oma väljaütlemist sõnavabadusega.

Euroopa Inimõiguste Kohus otsustas, et Austria naise õigust sõnavabadusele ei rikutud, kui ta mõisteti süüdi prohvet Muhamedi pedofiiliks nimetamise eest. 

Kohus kaalus hoolega ühelt poolt naise õigust sõnavabadusele ja teisalt õigust usuvabadusele ning usuvabaduse kaitsmisele.

2009. aastal pidas süüdimõistetud naine kaks seminari islami põhialustest, mille raames rääkis ta Muhamedi abielust kuueaastase tüdrukuga ning nimetas seda pedofiiliaks. Naine ütles loengus muu hulgas: «Muhamedile meeldis seda teha lastega» ja «56-aastane ja kuueaastane...milleks muuks me seda nimetame, kui mitte pedofiiliaks?».

Austria kohus mõistis naise usudoktriinide halvustamises süüdi ja mõistis talle 480 euro suuruse rahatrahvi. Naine kaebas otsuse edasi ja viimaks jõudis see Euroopa Inimõiguste Kohtusse.

Naise sõnul võis ta loengul selliseid väiteid esitada seoses sõnavabadusega ja tema meelest peavad religioossed grupid kriitikat paremini taluma. Enda sõnul soovis ta panustada avalikku debatti ja ta eesmärk polnud prohveti laimamine.

Euroopa Inimõiguste Kohus leidis, et naise kommentaarid polnud objektiivsed, piisavalt tõendatud ja naisel polnud vähematki soovi avalikuks aruteluks. Kohtu meelest oli naise väljaütlemiste eesmärk näidata, et prohvet Muhamed pole väärt kummardamist.

Kohtuotsust kommenteeris ka Türgi riiklik uudisteagentuur, mille sõnul läheb prohvet Muhamedi laimamine üle objektiivse vaidluse piiride ning võib tekitada eelarvamusi ja ohustada usurahu, ületades seega väljendusvabaduse lubatavad piirid.

Kommentaarid (64)
Copy
Tagasi üles