Loore Linnu elu mängureeglid. Viis, kuidas elavad vaid tõeliselt targad naised

, kogemusnõustaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pixabay

Rääkisin just suurest plaanist, (vt eelmist artiklit siit) millega tundub tänane mõte olevat vastuolus. Tegelikult ei ole. Iga päev, mis on sulle siin elus antud, on uus, eriline ja ainukordne. Ei tule enam sellist päeva, mitte kunagi.

Selle peale vahest iga päev ei mõtlegi, vahest polegi seda teinud. Aga võib ka edasi mõelda. 

Mida tähendab olla «vaimne inimene»

Kindlasti tead, et paljud tegelevad igasuguste «vaimsete asjadega», meedia on küllastunud kõikvõimalike erinevate vaimsete tegevuste kirjeldamisest ja võimalustest, mida selles vaimse elu vallas pakutakse. Alati ei saagi aru, millest jutt käib, aga märksõnad on jooga, meditatsioon, kursused, eneseareng. Kõik see on liiga keeruline ja kauge, toimub «seal kusagil». Paljusid üldse ei huvita, aga isegi kui tahaks kuhugi minna või millestki osa saada, ei ole neil, kes seda tõepoolest vajaksid, lihtsalt üldse aega. Paljud on nii ülekoormatud ja väsinud, sageli ka rahata, nii et see pole nende jaoks.

Aga on üks salanipp: vaimse elu saab tuua «sealt kaugelt» siiasamasse, argipäeva, ja muuta oma argipäev vaimseks. Iga tegevus, mida argipäevas teed, võib olla vaimne harjutus. Sellist eluviisi, kus oled teravalt teadlik oma tegevustest, nimetavad budistid hoolikuseks. Kui näed kõike oma elus toimuvat, kaasa arvatud pahandused, episoodina suurest plaanist, on seegi vaimne vaatenurk elule.

Nii lihtne see ongi. Kogu elu elamine on vaimne ettevõtmine, sest see tuleb sinu sisemusest, hingeelu määrab selle, missugune on argipäev koos kõigega, mida see sisaldab.

Muuda argipäevase tegevused vaimseks harjutuseks

Kui ärkad hommikul, teed rutiinseid tegevusi. Pesed ennast duši all, kujutled, et vesi, mis sinust üle voolab, peseb maha ka halvad unenäod, negatiivsed mõtted ja rasked tunded. Vesi puhastab, vesi värskendab. See ongi meditatsioon. Sellega asud juba kujundama oma erilise päeva meeleolu.

Iga toimingu, mis hommikul teed, muudad keskendumisega eriliseks. Isegi hommikusöögi muudad eriliseks, kui sööd seda täie tähelepanuga, keskendudes, hoides mõtted paigal, mitte ekslemas täitmata kohustuste rägastikus. Ole kohal. Oledki vaimne.

Riietus on väga tähtis

Kui otsid päevaks riided, mis võiksid sobida... just täna. Kuna iga päev on eriline, siis riietu nii, nagu see oleks pidupäev. Kuna oled otsistanud olla vaimne, siis tead, et riietusega saadad maailmale sõnumi. Endast, oma olemusest. Ma ei arva, et peaksid valima midagi väga ebatavalist, kuid piisab, kui mõtled läbi – mis mulle sobib, mis teeb mind veelgi kenamaks, ja peaasi – tekitab parema enesetunde. Ei pea mainimagi, et riided oleksid puhtad ja triigitud.

Naiselik vaist tunneb kohe ära, kas riietus on valitud hoolimatult või hoolega. Kogu maailm tunneb selle ära. Hästi valitud ja sobivas riietuses peitub sinu erilise elupäeva võti, sest see hakkab rääkima, saadab sõnumi kohe, kui kodust välja astud. Sa ei kujuta ette, kui suur tähtsus sellel on, sest muutub ka sinu enda olek, hoiak ja enesetunne. Kui tuju on väga kehv, vali kapist parim, mis sul on, ja pane see selga. Otsi parim pesu ja pane see selga. Kas sa usud, aga see hakkab imekombel su tuju parandama. Sul on kindlasti oma lemmikud, mis tekitavad hea tunde. Ole sellest teadlik.

Vaimsus on siinsamas, käeulatuses

Vaimse elu elamine muudab palju nii enda kui teiste jaoks. Kes on praktilise meelega ja pragmaatilist tüüpi inimene, selle jaoks võib see olla väga ootamatu hüpe. Kuid see, mis ratsionaalse mõtlemise jaoks on uus, on naiselikule (vaimsele) olemusele iidne ja ajatu tõde, mida naised on alati teadnud: kogu elu on lõputu, püha, ja kõik on omavahel seotud.

Naiselik olemine on tasakaalustav ka laiemas ühiskondlikus plaanis, kuigi meil räägitakse võrdsusest. Tõeline naine teab, mis ta on väärt ja kuidas ta võib mõjutada kõike, alates lähisuhtest ja lõpetades suurte maailma asjadega.

Tark naine kasutab oma hingetarkust. See tähendabki, et targa naise argiellu on toodud vaimne mõõde – see tähendab elamist ausalt, täie tähelepanuga, lugupidavalt nii enda kui teiste vastu. Selliselt elades muutub olevik enam rahuldustpakkuvaks ja tulevik tundub usaldusväärsem. See mõte iseendast võiks tekitada soovi proovida. Kõik on olemas, siin ja täna, muuda vaid vaatenurka.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles