Korruptsioon, vandenõud ja tšilli – Gruusia valib presidenti

Kerstin Meresma
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Salome Zurabišvili kampaanialoosung Gruusia pealinnas Thblisis.
Salome Zurabišvili kampaanialoosung Gruusia pealinnas Thblisis. Foto: Mikhail Japaridze/TASS/Scanpix

Unustage majandus, välispoliitika, NATO-liikmesus ning isegi okupeeritud Lõuna-Osseetia ja Abhaasia. Gruusia homsete presidendivalimiste kampaania põhifookuses on korruptsioon, vandenõud ja tšilli.

Gruusia viimastel otsestel presidendivalimistel võitlevad kolm favoriiti: Prantsusmaalt pärit endine välisminister Salome Zurabišvili, keda toetab koalitsioonierakond Gruusia Unistus, teinegi endine välisminister Grigol Vashadze, kes esindab opositsiooniparteid Ühinenud Rahvuslik Liikumine (UNM), ja endine parlamendispiiker Davit Bakradze, kelle esitas kandidaadiks teine opositsioonipartei, Euroopalik Gruusia.

Uus, kaudne presidendivalimiste süsteem jõustub pärast homseid valimisi. Nii ei jäta erakonnad kasutamata ühtki võimalust, et viimastel otsevalimistel üksteist häbistada, kirjutab RFE/RL. Gruusia presidendivalimiste kampaania oli suhteliselt sündmustevaene septembrini, mil opositsioonikanalis Rustavi 2 avaldati mitu helisalvestist. Ühel neist oli väidetavalt endise spordiministri Levan Kipiani ja telekanali Iberia TV omaniku Zaza Okuašvili (Gruusia Patriootide Liit) telefonivestlus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles