Venemaa kohus vahistas Eestisse põgenenud häkkeri tagaselja

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa julgeolekuteenistuse FSB töötajad.
Venemaa julgeolekuteenistuse FSB töötajad. Foto: / Sputnik / Scanpix

Moskva Lefortovo kohus andis loa võtta häkkerirühmituse Šaltai-Boltai kaasasutaja Aleksandr Glazastikov tagaselja vahi alla. Eelmise aasta algupoolel sai teatavaks, et mees viibib Eestis ning soovib poliitilist varjupaika saada.

Kohtumääruses märgitakse, et tõkendiks on valitud kahe kuu pikkune vangistus, mis jõustub Glazastikovi kinnipidamisel või tema ekstradeerimisel Venemaa Föderatsiooni territooriumile.

Glazastikovi süüdistatakse kriminaalkoodeksi sätte alusel, mis puudutab õigusvastast ja eelnevalt kavandatud tungimist arvutivõrkudesse isikute rühma poolt.

Eesti meedia kirjutas 2017. aasta algupoolel, et Glazastikov põgenes Eestisse ning soovis poliitilist varjupaika taotleda.

Vastuoluline internetihäkkerite rühmitus Šaltai-Boltai sai tuntuks mitu aastat tagasi, kui avaldas kompromiteerivat materjali Venemaa kõrgete riigiametnike kohta. Seejärel peeti rühmituse mitmed liikmed kinni. Hiljem levis arvamus, et rühmituse tegevus oli läinud juba eriteenistuse FSB kontrolli alla ning et häkkerid osalesid USA valimiskampaaniale suunatud rünnakutes.

Välisminister Sven Mikser ütles mullu veebruaris, kui sai avalikuks, et Venemaal tegutsenud häkkerite rühmituse Šaltai-Boltai üks liige asub Eestis, et tema asüülipalvet menetletakse tavalises korras, mis tähendab, et hinnatakse nii tema ohustatust kodumaal kui ka võimalikku julgeolekuohtu Eestile.

Politsei- ja piirivalveamet (PPA) teatas seejärel, et kuna varjupaigamenetlus ei ole seadusekohaselt avalik, siis ei saa PPA isegi öelda, kas kõnealune isik on asüülitaotluse võimudele esitanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles