Pildid: Aasia suurimal geiparaadil avaldati toetust samasooliste abielu toetuseks (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tokyo geikogukonna esindajad Taipei geiparaadil, kus osales üle 100 000 inimese.
Tokyo geikogukonna esindajad Taipei geiparaadil, kus osales üle 100 000 inimese. Foto: DANIEL SHIH / AFP / SCANPIX

Taipeis toimus täna Aasia suurim geiparaad, milles osales üle 100 000 inimese ning kus avaldati toetust samasooliste paaride abielu seadustamiseks.

Korraldajate sõnul oli paraadil osalejaid umbes 137 000, politsei pole oma hinnangut veel väljastanud.

Meeleavaldajatel olid kaasas sildid «Armastus on võrdne!» ja «Hääleta rõõmsa tuleviku poolt!».

«Palvetame, et abieluvõrdsus saab Taiwanis peatselt tegelikkuseks ning talle järgnevad kõik Aasia riigid,» ütles Lõuna-Korea pastor Borah Lim. Ta oli osa välisriikide kristlike liidrite grupist, kes reisis Taipeisse samasooliste abielule toetust avaldama.

Samasooliste paaride abielu toetava kristliku grupi liikmed täna Taipei geiparaadil.
Samasooliste paaride abielu toetava kristliku grupi liikmed täna Taipei geiparaadil. Foto: DANIEL SHIH / AFP / SCANPIX

Taiwani kõrgeim kohus ütles 2017. aasta mais, et samasooliste abielu peab olema riigis lubatud ning kohustas valitsust seda jõustama kahe aasta jooksul. Otsus oli Aasia riikides esmakordne.

Otsuse järel pole aga valitsus teinud selle jõustamiseks midagi ning president Tsai Ing-wen ütleb, et ühiskond on samasooliste paaride abielu lubamises jätkuvalt lõhestatud. Kohus ei täpsustanud otsuses, kuidas valitsus peaks samasooliste abielu seadustama.

Taipei geiparaadil osales üle 100 000 inimese, kes avaldasid toetust samasooliste paaride abielu seadustamiseks.
Taipei geiparaadil osales üle 100 000 inimese, kes avaldasid toetust samasooliste paaride abielu seadustamiseks. Foto: Tyrone Siu / Reuters / Scanpix

Samasooliste abielu vastased käivitasid kampaania tsiviilseadustiku muutmise vastu.

Kampaania tulemusena toimub novembris kohalike valimistega rööpselt sellesisuline rahvaküsitlus. Nende sõnul peaks abielu olema defineeritud kui side ühe mehe ja ühe naise vahel.

Taipei geiparaadil osalejad.
Taipei geiparaadil osalejad. Foto: Tyrone Siu / Reuters / Scanpix

LGBT (lesbi, gei, bi, trans ja muu seksuaal- ja sooidentiteediga inimeste) õiguste eest võitlejad käivitasid vastureferendumi, millega tahetakse muuta tsiviilseadustikku selliselt, et see lubaks samasoolistel paaridel abielluda. Ka see rahvahääletus toimub novembris.

Taiwanis pannakse referendumiettepanek hääletusele, kui seda toetab 1,5 protsenti valijaskonnast ehk koguda tuleb pisut enam kui 280 000 allkirja, sest riigis on umbes 19,79 miljonit hääleõiguslikku kodanikku.

Kui rohkem kui 25 protsenti hääleõiguslikust valijaskonnast toetab referendumil muudatust ning kui jah-hääli pole ei-häältest rohkem, siis peab valitsus koostama tulemusi peegeldava eelnõu ja panema selle siis parlamendis hääletusele.

Taipei geiparaadil osaleja.
Taipei geiparaadil osaleja. Foto: Tyrone Siu / Reuters / Scanpix
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles