Vaatlejad: IS tappis Süürias lahingus 68 USA toetatud grupi võitlejat

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süüria Demokraatlike Jõudude (SDF) võitleja Hajinis tänavu septembris.
Süüria Demokraatlike Jõudude (SDF) võitleja Hajinis tänavu septembris. Foto: Delil Souleiman / AFP / Scanpix

Äärmusrühmitus Islamiriik (IS) tappis Süüria idaosas lahingus vähemalt 68 USA toetatud rühmituse Süüria Demokraatlikud Jõud (SDF) võitlejat ning haavatuid on sada, teatasid vaatlejad laupäeval.

SDF üritab USA juhitud sõjalise koalitsiooni sõjalennukite toel tõrjuda IS-i võitlejaid välja Hajinist. Piirkond asub Deir Ezzori provintsis Eufrati jõe idakaldal Iraagi piiri lähistel.

IS alustas reede õhtul piirkonnas liivatormi varjus vastupealetungi ja lasi käiku ka enesetapupommarid, teatas Süüria Inimõiguste Vaatluskeskus. 

Lahingus sai ööl vastu laupäeva surma vähemalt 68 SDF-i võitlejat, lisas keskus. Varem teatas see 41 ja siis üle 60-st hukkunust.

«Hukkunute arv suurenes, sest rindejoonelt avastatakse uusi ohvreid ning haavatuid on sada,» ütles keskuse juht Rami Abdel Rahman.

Pole selge, kas lahing on lõppenud või mitte.

Keskuse varasemal teatel lõppes see laupäeva koidikul.

Koalitsiooni pressiesindaja Sean Ryan aga ütles, et «praegu ei saa arve kinnitada, sest mõlemad pooled kannavad kaotusi ajal, mil see raske võitlus... jätkub».

«Liivatorm lubas ISIS-el teha vasturünnaku, mis oli tingimusi arvestades üllatav. Kuid nüüd on õhk puhas ning koalitsioon jätkab õhu- ja tuletoetuse andmist meie partnerite abistamiseks,» lisas Ryan. ISIS on IS-i varasem nimekuju.

IS teatas sõnumiäpi Telegram vahendusel, et ründas reede hilisõhtul Sousa küla ning õhkis autopommi külast lõunas asuva Al-Baghuza küla lähedal.

Vaatluskeskus ning aktivistide grupp Deir Ezzor 24 ütlesid, et IS-il õnnestus Sousa vallutada. Rühmitus kaotas kontrolli küla üle varem sel nädalal.

SDF-i pealetung Hajini kontrollivatele IS-i võitlejatele algas 10. septembril. Selle vältel on hukkunud 270 SDF-i ja 496 IS-i võitlejat, ütleb vaatluskeskus. Pole selge, kas arvu sees on ka ööl vastu laupäeva hukkunud võitlejad.

SDF-i õhulöökidega toetava ja USA juhitud koalitsiooni hinnangul on Hajini piirkonnas jätkuvalt 2000 IS-i võitlejat.

Vaatluskeskuse varasemal teatel hukkus 18. ja 19. oktoobril Sousa küla lähistel koalitsiooni õhulöökides 41 tsiviilisikut. Koalitsiooni sõnul rünnati 18. oktoobril piirkonnas IS-i komandopunkti ning lisas, et 19. oktoobril selles piirkonnas koalitsioon õhulööke ei teinud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles