Saksa paremäärmuslik rühmitus Reichsbürger on kahekordistanud oma liikmeskonda (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reichsbürgeri rühmituse liikmed keelduvad tunnistamast Saksa riigi legitiimsust ning kasutava oma passe, sõiduki numbrimärke ning muud sümboolikat.
Reichsbürgeri rühmituse liikmed keelduvad tunnistamast Saksa riigi legitiimsust ning kasutava oma passe, sõiduki numbrimärke ning muud sümboolikat. Foto: Christian Ohde / imago / Scanpix

Saksa siseministeeriumi andmeil on viimase kahe aastaga kerkinud paremäärmuslike ühenduste Reichsbürger (Reichi kodanikud) ja Selbstverwalter (Sõltumatud) aktiivne liikmeskond peaaegu kahekordseks, ulatudes nüüd 19 000 inimeseni.

Neist kuni 950 inimest on ministeeriumi kinnitusel liigitatud parempoolseteks ekstremistideks.

Ministeerium avalikustas andmed Rohelise Partei järelepärimise peale.

Reichsbürger on nõrkade omavaheliste sidemetega seltskond inimesi, kes keelduvad tunnustamast praegust Saksa riiki ning väidavad, et endiselt kehtivad kunagise Saksa keisririigi ja Natsi-Saksamaa seadused. Sellest tulenevalt keelduvad paljud neist maksmast makse ja trahve.

Saksa sisejulgeolekuameti andmeil oli Reichsbürgeri liikumisel 2016. aastal umbes 10 000 liiget ning mullu 16 500 liiget.

Kuigi julgeolekuasutused on ühendusele viimasel ajal palju tähelepanu pööranud, paljastas Saksa meedia alles mõne nädala eest, et 600 Reichsbürgeri liikmel on olemas püssid ja püstolid. Avalik-õigusliku telekanali NDRi ja ajalehe Süddeutsche Zeitungi uurimine näitas, et vaid pooled rühmituse teadaolevad liikmed on kaotanud oma relvaloa.

Seejuures näiteks Brandenburgi liidumaal on 37 Reichsbürgeri liikmel kokku umbes 150 tulirelva ning Tüüringi liidumaal on 18 liikme peale kokku 79 püssi.

Saksa julgeolekuasutused on hakanud Reichsbürgeri liikumisele suuremat tähelepanu pöörama pärast seda, kui üks nende liige tulistas 2016. aasta oktoobris Baierimaal surnuks politseiniku. Paar kuud hiljem ähvardas rühmituse liige Edela-Saksamaal Trieri linnaväljakul inimesi õhupüssiga ja tegi sellest ka laske.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles