Paet taunib Anvelti osalemisloidust EL-i kolleegidega kohtumistel (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siseminister Andres Anvelt.
Siseminister Andres Anvelt. Foto: Erik Prozes

Euroopa Parlamendi saadik Urmas Paet avaldas rahulolematust olukorra üle, kus siseminister Andres Anvelt pole tänavu osalenud ühelgi ametlikul Euroopa Liidu ministrite kohtumisel.

«Iga Euroopa Liidu ministrite kohtumine, kust puudub Eesti minister, on Eestile kasutamata jäänud võimalus mõjutada Euroopa Liidu üht või teist poliitikat nii, nagu Eesti seda õigeks peab,» kirjutas Paet sotsiaalmeedias. «Samuti on see kasutamata võimalus isiklike kontaktide arendamiseks teiste EL-i riikide ministritega.»

Paeti sõnul on keerulistes olukordades just isiklikud kontaktid ja läbisaamised kõige olulisemad ja seda olulisem on kohtumistel osaleda, eriti kui neid toimub suhteliselt harva.

«Lisaks kõigele on EL-i ministrite kohtumisel osalemine lihtsalt osa iga ministri tööst. Pole eriti täheldanud, et teiste riikide ministrid peaksid seda osa oma tööst, mis puudutab kogu Euroopa poliitikate kujundamist, mõttetuks,» märkis Paet. «Seega EL-i kohtumistel Eesti ministrite osalusprotsent null või ka 50 või 60 pole rahuldav. Eesti peab Euroopas toimuvates protsessides ja otsuste ettevalmistamises aktiivselt ja sisuliselt osalema ning selle üks oluline osa on see, et Eesti ministrid teevad lihtsalt oma tööd.»

«Aktuaalse kaamera» andmeil on siseministrid tänavu Brüsselis koos käinud kolmel korral, ent Anvelti saldo on null. Tõsi, kahel mitteametlikul kohtumisel ta siiski osales. Anvelt ise kinnitas aga, et võtmeinimesed, kellega Euroopas asju aetakse, on tal telefonikõne kaugusel.

«Kui on näha, et tegelikult seal ei tule tõsisemat poliitilist arutelu, vaid seisukohtade ettekandmine, siis ma arvan, et ministril on mõttetu sinna kohapeale sõita ja raisata ka oma aega,» ütles Anvelt ERR-ile. «Päevad on niigi pingelised. Hoian silma peal sellel. EL-i eesistumise kogemus on niivõrd suur ja kui näen, et järgmisel korral võib minna poliitiliseks diskussiooniks, tuleb ka sinna sõita.»

«Kindlasti ma arvan, et koolipoisilikult iga laua taga istumine lihtsalt istumise pärast Eesti riigile midagi juurde ei anna,» selgitas Anvelt ERR-ile.

Eelmisel aastal võtsid Eesti ministrid Euroopa Liidu koosolekutel käimist äärmise tõsidusega. Läbivalt pea 100-protsendilist ministrite kohalolu varjutab vaid näiteks Mailis Repsi mõni üksik puudumine. Selgitust pole vaja kaugelt otsida - juulist detsembri lõpuni, kui Eesti oli eesistuja, oli just Eesti ministrite ülesanne juhatada koosolekuid nii Tallinnas kui ka Brüsselis ja Luksemburgis, vahendas «Aktuaalne kaamera».

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles