Põhja-Korea haigla eitas USA tudengi piinamist enne tema surma

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Otto Warmbier Põhja-Korea korrakaitsjatega.
Otto Warmbier Põhja-Korea korrakaitsjatega. Foto: Jon Chol Jin / AP / Scanpix

Vangistusest vabanemise järel kodumaal surnud USA tudengit Otto Warmbieri ravinud Põhja-Korea haigla direktor eitas USA meedias viimasel ajal ringlema hakandu süüdistusi ameeriklase piinamise kohta.

Warmbier (22) suri mullu juunis paar päeva pärast seda, kui ta toodi koomasse langemise järel Põhja-Koreast tagasi Ühendriikidesse. Enne seda oli ta Põhja-Korea vangis veetnud üle aasta.

Pyongyang mõistis Põhja-Koreas viibides propagandapostrit varastada üritanud Warmbieri süüdi riigivastases kuriteos ja määras talle 15 aastat sunnitöölaagrit.

Warmbieri surma täpne põhjus on teadmata, kuid USA meedia on hiljuti kirjutanud, et ilmnenud on uusi tõendeid tema peksmisest vangistuses.

USA tudengit ravinud Pyongyangi Sõpruse haigla direktor sarjas riikliku uudisteagentuuri KCNA edastatud avalduses selliseid väiteid, nimetades neid täielikuks tõeväänamiseks.

«Ameerika arstid, kes tulid KRDVsse (Korea Rahvademokraatlik Vabariik – Põhja-Korea), et aidata Warmbieri repatrieerida, tunnistasid, et tema tervisenäitajad olid normaalsed, ja väljastasid meie haiglale seda kinnitava kirja,» sõnas ta.

«Nüüd on küsimus järgmine: mis on nende ameerika arstide kaugem motiiv, kes püüavad praegu Warmbieri surma põhjusega seoses esitada teistsugust lugu?» küsis haigladirektor.

USA rahastatud raadiojaam Ameerika Hääl edastas sel nädalavahetusel, et Warmbieri vanemad esitasid kohtuhagi, milles süüdistavad Põhja-Korea režiimi nende poja piinamises ja tapmises.

Põhja-Koreas vangistuses viibinud ja seejärel surnud USA tudengi Otto Warmbieri vanemad Fredja Cindy Warmbier.
Põhja-Koreas vangistuses viibinud ja seejärel surnud USA tudengi Otto Warmbieri vanemad Fredja Cindy Warmbier. Foto: Stringer/Reuters/Scanpix

Ameerika Hääle loos tsiteeritakse Warmbieri endisi hambaarste, kelle sõnul on tõendeid mehe hambatraumast, ja teda kodumaale naasmise järel ravinud neuroloogi, kelle sõnul kannatas tudeng ulatusliku ajukahjustuse käes.

Põhja-Korea on eitanud Warmbieri piinamist ja väidab, et ta nakatus kinnipidamise ajal botulismi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles