Kontaveit avaldas tippu jõudmise valemi

Merili Luuk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anett Kontaveit
Anett Kontaveit Foto: Anton Denisov/Sputnik/Scanpix

Eesti esireket Anett Kontaveit rääkis «Hommik Anuga» saates, et pole karjääri jooksul ühtegi reketit lõhkunud ning on tippu tõusnud tänu jäärapäisusele ja raskele tööle.

«Paljud asjad on keelatud - reketeid ei tohi loopida ja kõvasti karjuda, pean püüdma olema vaoshoitud. Reeglid on paigas. Ilmselt olen paar korda reketiviskamise eest saanud hoiatuse, aga nii kaugele ma pole kunagi jõudnud, et saan teise hoiatuse ja mul võetaks punkt ära,» viitas ta USA lahtiste finaalis Serena Williamsi ümber puhkenud skandaalile.

«Kõik elavad ennast välja ning päris paljud tennisistid on emotsionaalsed. Eks ta sai päris palju karistada selle eest.»

Samas on lihtne endast välja minna. «Seda kindlasti juhtub ühe mängu jooksul mitu korda, aga tihtipeale ma pigem ei ela seda enda reketi peal välja. Kui, siis hästi harva,» rääkis ta ning lisas, et päris puruks polegi ta mängu ajal oma reketit visanud. Kontaveit lisas, et alati kui ta väljakule läheb, on tal vähemalt neli reketit kotis kaasas. «Kodus on mul neid varuks tiba rohkem.»

Mille järgi aga reketeid valitakse? «Mul on kõik reketid nummerdatud. Vahel valin selle järgi, millise reketiga olen eelmise mäng mänginud. Siis tekib turniiri jooksul selline õnnereket. Tihtipeale pärast turniiri isegi ei mäleta, mis number see võis olla, aga too hetk, kui olen eelmise mängu võitnud, tahan selle sama reketiga mängida. Siis lasen hommikul reketile uued keeled panna.»

Kontaveit kerkis maailma edetabelis karjääri kõrgeimale, 20. kohale. Miks juhtub aga nii, et Kontaveit võib ühel päeval alistada maailma esireketi, samas kaotada endast palju nõrgemale vastasele?

«See sõltub nii palju sellest, kuidas mängijatel on läinud eelmised nädalad, kas nad on väsinud, kas nad on heas hoos või kuidas neile see kate sobib. Üldine tase on minu arust väga tasavägine ja need, kes ongi kõrgemal, suudavad seda stabiilsemalt näidata. Ma ei ütleks, et tehnilistel oskustel oleks vahet,» selgitas Kontaveit.

Kõige magusamad on aga võidud esikümnemängijate üle. Vast kõige magusamaks on võit Rooma tenniseturniiril toonase esireketi Angelique Kerberi üle. Ent kõige raskemad on need võidud, mis saadud alles otsustava seti kiires lõppmängus.

«Näiteks mängisin sel aastal Stuttgardi turniiril, esimeses ringis Kristina Mladenoviciga üle kolme tunni ja võitsin lõpuks 7:6 otsustavas setis, olin mitu matšpalli taga. See oli suur üles-alla kolm tundi kestev võitlus,» rääkis Kontaveit ning lisas, et kui adrenaliin kehast kaob, saab ta aru, kui väsinud ta tegelikult on.

Eestlanna avaldas ka, et tal on nipp, kuidas ta end pingelistes mängudes rahustab. Nimelt ei vaata ta kordagi vastasele pooltevahetuse ajal silma. «See on ebavajalik. Me ikkagi mängime üksteise vastu, mõlemad tahame võita ja ma ei taha kuidagi häirivalt mõjuda.»

Milliseid omadusi on aga vaja, et tennises tippu jõuda? «Tuleb olla jäärapäine. See on väga raske ja väga suure konkurentsiga ala. Tuleb väga järjepidev olla ja oma asja kogu aeg edasi teha. Ma arvan, et see nõuab päris palju sellist sisemist tugevust,» arutles ta.

Kontaveit on suures karussellis tiirelnud juba üle 10 aasta, kuid enda sõnul on ta õiges karussellist olnud viimased aastad. Ta tunnistab, et on toonud ohvreid – väikesena jäi ta eemale paljudelt sünnipäevadelt – kuid saab nüüd aru, et see ongi tennisemaailma osa.

«See on väga raske elu. Kõik need mängud ja head saavutused, nende taga on väga palju stressi, närveerimist, iga nädal uude kohta reisimist. Paljud inimesed ütlevad, et sa reisid nii palju, näed kõiki kohti, miks sa kurdad – mis mõttes? Sa näed ju nii palju! Kui inimesed ise igal nädalal ei reisi ja seda elu ei ela, et ühest hotellist teise, ühtedelt väljakutelt teise käia, siis on seda väga raske ette kujutada.»

Järgmisel nädalal võib Kontaveit teha aga Eesti tenniseajalugu, sest alustab mängimis Hiinas Zhuhais WTA Elite Trophy nime kandval aastalõputurniiril. Pelgalt turniirile kvalifitseerumise eest teenib Kontaveit 42 500 dollarit. Käesoleva hooajaga on eestlanna auhinnarahasid teeninud aga juba ligi 1,5 miljonit dollarit. Mida ta selle rahaga peale hakkab?

«Päris suur osa sellest läheb maksudeks maha, päris kõik mulle endale kätte kindlasti ei jää. Eks midagi jääb kätte ka,» muigas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles