Perearstide valik: kumba seadust rikkuda? (2)

Kadri Kuulpak
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Perearstid
Perearstid Foto: Pm

Iga päev helistab 30 inimest terviseametisse murega, et mõni Tallinna perearst ei saa neid oma nimistusse võtta ehkki nimekirjas oleks ruumi küll. Perearstide hinnangul seab väga suure nimistuga töötamine ohtu arstiabi kvaliteedi ja kättesaadavuse.

Üks terviseameti poole pöördunu oli vanainimene, kes vajas uut perearsti, sest kolis Haapsalust Tallinna laste juurde. Ta vajas liikumiseks tugiraami ja soovis, et perearst oleks talle võimalikult lähedal. Abivajajale lähim perearst keeldus teda nimistusse võtmast.

Terviseamet võttis perearstiga ühendust ja palus vanuri siiski enda juurde registreerida. Arst vastas ametile, et tehku terviseamet trahvi kui tahab, tema patsienti juurde ei võta. Eakal abivajajal kulus perearsti leidmiseks mitu kuud, kuigi arstiabi vajanuks ta ka otsingu ajal.

Mitmel juhul loobuvad patsiendid uue perearsti otsimisest ise. «Soovin avalduse tagasi võtta. Esialgu uskusin, et tegemist on tehnilise viperusega. Kui perearstikeskusesse helistasin, siis mõistsin, et nad teevad kõik, et mind mitte vastu võtta. Isegi kui keskus on selleks kohustatud, ei tuleks meie suhtlus konstruktiivne,» kurtis üks allaandnu ametile.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles