USA pommipakkide saatja elas kaubikus ja töötas DJna striptiisibaaris (4)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pommide saatmises kahtlustatav Cesar Sayoc politsei fotol.
Pommide saatmises kahtlustatav Cesar Sayoc politsei fotol. Foto: Handout / Reuters / Scanpix

USAs üleeile pommipakkide saatmises süüdistatuna vahistatud Cesar Sayoc oli vaid paar tundi enne arreteerimist ametis muusika mängimisega ühes Florida striptiisiklubis.

Tema töökaaslased meelelahutusasutuses polnud 56-aastase mehe poliitilistest vaadetest teadlikud.

«Ta oli kena tüüp,» rääkis klubi juht Stacy Saccal CNNi sõsarkanalile WPTV-le. «Ta tegi nalju, oli lihtsalt lõbus.»

Vähemalt neljal korral nädalas viimase kahe kuu kestel parkis Sayoc USA presidenti Donald Trumpi toetavate kleepekate ja Trumpi kriitikuid märklaual kujutavate piltidega kaunistatud valge Dodge’i kaubiku West Palm Beachil asuva härrasmeeste klubi juurde, kus ta mõnel päeval töötas DJna ning teistel päevadel väljaviskajana.

Striptiisiklubi West Palm Beachil, kus Cesar Sayoc töötas DJ ja väljaviskajana.
Striptiisiklubi West Palm Beachil, kus Cesar Sayoc töötas DJ ja väljaviskajana. Foto: Ellis Rua / AP / Scanpix

Aventuras Floridas elanud Sayoc tegeles aktiivselt kulturismiga ning oli varem töötanud aastaid tantsijana, viimasel ajal aga pitsakullerina.

Tema viimaste tööandjate New River Pizza ja Fresh Kitcheni juht Debra Gureghian ütles, et Sayoc oli oma poliitiliste vaadete osas avameelne: mees nimetas end valgete ülemvõimu toetajaks ning talle ei meeldinud geid, mustanahalised, juudid ega keegi, kes polnud valgenahaline.

Gureghiani sõnul olid Sayoci vaated talle küll vastumeelsed, kuid kuna mees tegi oma tööd hästi ja tema suhtes polnud esitatud kaebusi, ei vallandanud ta teda.

Cesar Sayoci endine tööandja Debra Gureghian. Naise sõnul ei varjanud alluv pitsakullerina töötades oma äärmuslikke poliitilisi vaateid.
Cesar Sayoci endine tööandja Debra Gureghian. Naise sõnul ei varjanud alluv pitsakullerina töötades oma äärmuslikke poliitilisi vaateid. Foto: Brynn Anderson / AP / Scanpix

Oma sotsiaalvõrgustiku LinkedIn kontol kirjeldas Sayoc end kui koreograafi ning meesstrippareid ning burleskietendusi vahendavat agenti.

Sayoci nõo Lenny Altieri sõnul käis mees heades koolides ning oli haritud. «Tarkus ja terve mõistus pole siiski sünonüümid,» lisas sugulane.

Sayoc astus 1980. aastal Brevardi kolledžisse ning õppis aastatel 1983–1984 Põhja-Carolina Ülikoolis, kuid ei lõpetanud kumbagi.

Perest oli pommimees teadaolevalt juba aastaid võõrdunud. 2012. aasta pankrotidokumentidest selgub, et toona elas Sayoc oma emaga ning tal puudus isiklik vara. Samas perekonna advokaadi Ronald S. Lowy sõnul pole mees oma ema elupaika Aventurs külastanud juba vähemalt kolm aastat.

Tema ema ja õed olid soovitanud Sayocil otsida arstiabi, kuna nende hinnangul ei suutnud ta mõista reaalsust.

Lowy kinnitusel on Sayoci isa Filipiinide päritolu ning ema itaallane. Advokaadi väitel polnud mees varem poliitiliselt aktiivne.

Oma sotsiaalmeediakontodel – kahel Facebooki ning kolmel Twitteri kontol – postitas Sayoc aga aktiivselt provokatiivseid fotosid ning liberaale ründavaid meeme.

2016. aastal registreeris ta end Floridas vabariiklaste valijana ning postitas Facebooki video endast Trumpi kampaaniakogunemisel.

USA korrakaitsjate sõnul elas Sayoc pärast vanematekodust välja viskamist valges kaubikus, millest ta üleeile tabati. Ühtlasi on võimud seisukohal, et samas valmistas ta ka torupommid. Masinast leiti jooteseadmed, marke, ümbrikuid, paberit, printer ning pulbrit.

Valge kaubik, milles Cesar Sayoc elas ja arvatavasti ka pommid valmistas.
Valge kaubik, milles Cesar Sayoc elas ja arvatavasti ka pommid valmistas. Foto: SOCIAL MEDIA / REUTERS / Scanpix

Politsei on Sayoci varem vahistanud vähemalt üheksal korral, süüdistatuna varguses, peksmises, pettuses, narkootikumide omamises ja katseaja reeglite rikkumises.

2002. aastal vahistas Miami politsei Sayoci, kuna ta ähvardas korraldada pommirünnaku energiafirma vastu.

Sayoc vahistati üleeile süüdistatuna 14 torupommi saatmises postiga tuntud demokraatidele üle kogu USA. Ükski tema saadetud pomm ei plahvatanud ja keegi ei saanud vigastada. Meest ähvardab föderaalkuriteos süüdimõistmise korral kuni 48-aastane vanglakaristus.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles