Rain Lõhmusega seotud fond lõi tippettevõtte

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rain Lõhmus.
Rain Lõhmus. Foto: Sander Ilvest / Postimees

Aasta eksportöör 2018 tiitliga pärjatud, juhtiva termotöödeldud puidu tootja Thermory ning Euroopa suurima saunamaterjalide ja valmissaunade tootja Ha Serv ühinemisel tekkis antud segmentides maailma turuliider.

Tehingu hind on poolte kokkuleppel konfidentsiaalne. Ühinenud ettevõtte kõige suuremaks aktsionäriks saab Livonia Partners investeerimisfond. Livonia Partners on Baltimaade juhtiv investeerimisfond, kelle Eesti partneriteks on Rain Lõhmus ja Kaido Veske.

Suuruselt teine aktsionär ettevõttes on Thermory asutaja ja visionäär Meelis Kajandu. Thermory osanik on olnud ligemale 10 aastat ka ettevõtja Jüri Mõis. Samuti jätkavad ettevõttes aktsionäridena ühinenud ettevõtete kõik senised võtmeisikud.

Thermory

- suurim termotöödeldud lehtpuu tootja maailmas

- ekspordib oma toodangut rohkem kui 50 riiki

- 2017. a käive 33,7 mln eurot

- fookus termotöödeldud terrassi- ja fassaadilaudade tootmisel

Ha Serv

- Euroopa juhtiv saunamaterjalide, valmissaunade ja termopuidu tootja

- ekspordib oma toodangut 34 riiki

- 2017. a käive 30,6 mln eurot

- fookus saunamaterjali ja valmissaunade tootmisel

Mitmekülgset tootmisvõimsust omav ühinenud ettevõte soovib globaalsetest trendidest kasu lõigata. Järjest suurenenud surve alla on arhitektide ja ehitajate silmis sattunud plastik, kemikaalidega töödeldud puitmaterjali ja muude mitte-keskkonnasõbralike toodete kasutamine, teatas Livonia.

Üldine terrassi ja seinavoodri turg globaalselt on 4-5 miljardit. Sellest võtab termopuit kasvava turuosa. Ühendatud ettevõtte käive läheneb aasta lõpuks 70 miljonile eurole ning ühiselt on võetud sihid jõudmaks palju kaugemale.

Thermory asutaja Meelis Kajandu ja ühinenud ettevõtte suurim aktsionär, Baltimaade investeerimisfondi Livonia Partners esindaja Kaido Veske on näinud ettevõtete ühendamises loogikat juba aastaid. «Minevikus tihedalt konkureerinud kaks võrdselt edukat puiduettevõtet töötavad täna ühise eesmärgiga.»

«Üle 20 aasta oleme omavahel tihedalt konkureerinud ning klientide ja tarnijate pärast teineteisele vastandunud. Koos on võimalik aga palju suuremalt mõelda ja mitmesuguseid ärisuundasid edasi arendada,» lisas ka Meelis Kajandu.

Ühendatud ettevõte valitud nimega Thermory omab nüüd tootmisüksusi Harjumaal, Tartumaal ja Soome lääneosas Teuvas. Lisaks kuuluvad ettevõttele saeveskid Eestis ja Valgevenes ning tütarettevõte USA-s. Thermory annab tööd enam kui 500 inimesele.

Thermory juhatus jätkab kaheliikmelisena koosseisus Johann Sulling ja Marko Kevvai. Johann Sullingu sõnul loob ühinemine suurepärased eeldused pikaajaliseks kasvuks tootevaliku ja turuhaarde laiendamise abil. «Võidavad kõik. 1+1 ei ole kindlasti 2, vaid meie puhul palju rohkem,» ütles Sulling.

Thermory teine juhatuse liige Marko Kevvai sõnul jõudsid nad järeldusele, et kui soov on kiiresti edasi liikuda, siis tee seda üksi, aga kui soovid kaugele jõuda, siis on parem teha seda koos.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles