Meedia: Tšehhoslovakkia salapolitsei pidas Trumpi kohta toimikut

, BNS-i välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Donald Trump.
USA president Donald Trump. Foto: Joshua Roberts / Reuters/Scanpix

USA

Kommunistliku Tšehhoslovakkia salapolitsei pidas Donald Trumpi kohta toimikut pärast abiellumist tšehhitarist modelli Ivana Zelníčkovága, vahendas Tšehhi päevaleht koostöös Briti ajalehega Guardian.  

"Jah, Trumpid olid meie huviorbiidis," ütles Tšehhoslovakkia riikliku julgeolekuteenistuse (StB - Sbor národní bezpečnosti) endine piirkonnaülem Vlastimil Daněk Tšehhi lehele Respekt. 

"Me teadsime, et Trump on mõjukas. Ta ei varjanud seda, et tahtis ühel päeval presidendiks saada. Me olime huvitatud tema kohta rohkem teada saamisest," lausus endine julgeolekutöötaja. 

USA praegune president abiellus Zelníčkovága 1978. aastal, mille järel võttis Ivana endale perekonnanimeks Trump. 

Ta on Trumpi viiest lapsest kolme ema: Donald Jr., Ivanka ja Eric. 

Trumpid lahutasid 1992. aastal.

Väidetavalt hakkas Trump Ühendriikide presidendiks kandideerimisest mõtlema 1986. aastal, kuid loobus sellest, sest pidas end 40-aastasena toona liiga nooreks. 

"Ta tahab teha oma kandidatuuriga USA ajaloos midagi erandlikku. Ta tahab pürgida presidendiks poliitiliselt sõltumatu isikuna. Ta ei kuulu demokraatide ega vabariiklaste ridadesse, kuigi mõlemad püüavad teda ligi tõmmata," seisis toimikus. 

"Isegi kui see näib fantaasiana, on Donald Trump veendunud, et teda saadaks edu," lisati selles. 

Tšehhi kommunistlik režiim lagunes 1989. aasta sametrevolutsiooni tagajärjel. StB tegi sarnaselt teistele toonase idabloki julgeolekuteenistustele tihedat koostööd Nõukogude Liidu salateenistustega. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles