USA-s Lõuna-Dakotas viidi täide esimene hukkamine 6 aasta jooksul (1)

, BNS-i välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Surmanuhtluse vastane meeleavaldaja augustis USA Nebraska osariigis.
Surmanuhtluse vastane meeleavaldaja augustis USA Nebraska osariigis. Foto: AP/Scanpix

USA Lõuna-Dakota osariigis viidi esmaspäeval täide esimene surmaotsus viimase kuue aasta jooksul, kui hukati ebaõnnestunud põgenemiskatsel vangivalvuri tapnud vang. 

Rodney Bergeti (56) elu lõpetati mürgisüstiga Ronald "R.J." Johnsoni tapmise eest 2011. aastal. Berget ja tema kaasvang Eric Robert peksid Johnsonit toruga ja toppisid ta pea plastikusse, püüdes seejärel tema vangivalvuri vormi kasutades vanglast põgeneda. 

Robert hukati 2012. aasta oktoobris ning Lõuna-Dakota viimane surmanuhtluse rakendamine jääb sama kuu lõppu. 

Viivitused surmaotsuse täideviimisel olid tingitud kohtumenetlustest seoses Bergeti vaimse seisundi ja surmanuhtluse küsitava lubatavusega osariigis. 2016. aastal kaebas Berget surmaotsuse edasi, kuid palus advokaatidel hiljem oma apellatsiooni tagasi võtta. 

Berget kirjutas kohtunikule kirja, milles ta avaldas lootust surmaotsuse äramuutmisele ja ütles, et ei kujuta ette "veel 30 aasta veetmist puuris eluaegset vanglakaristust kandes". 

Tegemist oli neljanda hukkamisega Lõuna-Dakotas alates surmanuhtluse taaskehtestamisest 1970. aastate lõpus. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles