Saksa meditsiinitöötaja tunnistas saja patsiendi mõrva

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Endine medõde Niels Hoegel.
Endine medõde Niels Hoegel. Foto: Pool / Reuters/Scanpix

Täna kohtu ette astunud endine Saksa meditsiinitöötaja tunnistas, et tappis 100 tema hoole all olnud patsienti.

Uurijate sõnul manustas 41-aastane medõde Niels Hoegel surmavaid ravimidoose kahe Põhja-Saksamaal asuva haigla patsientidele, kes tema hoole all olid. Nende sõnul oli tema motiiviks kolleegidele muljet avaldamine elustamisoskustega, mida ta oma ohvrite peal demonstreeris.

Protsessi esimesel päeval kohtu ette ilmunud Hoegelilt küsiti, kas tema vastu esitatud süüdistused peavad paika. «Jah,» vastas ta seepeale. «See, mida ma tunnistasin, leidis aset.»

Hoegel kannab juba eluaegset karistust tema hoole all olnud inimeste tapmise eest. Praegune kohtuprotsess kestab tõenäoliselt järgmise aasta maini ja keskendub ekshumeeritud patsientide analüüsidele. Hetkel kahtlustatakse, et endine medõde tappis aastatel 1999-2005 Oldenburgis 36 ja lähedalasuvas Delmenhorstis 64 patsienti.

Hukkunute lähedased süüdistavad omakorda tervishoiutöötajaid Hoegeli tegevuse ignoreerimises.

Kui Hoegel kõikides surmades süüdi mõistetakse, saaks temast üks Saksa sõjajärgse ajastu jubedamaid sarimõrvareid. Uurijad aga kahtlustavad, et ta on tapnud veelgi rohkem inimesi, kuid võimalikud ohvrid kremeeriti.

Hoegel tabati 2005. aastal, kui ta süstis ühele patsiendile ravimit, mis talle ette polnud nähtud. 2008. aastal mõisteti ta mõrvakatse eest seitsmeks aastaks vangi.

Aastatel 2014-2015 väldanud kohtuprotsessis mõisteti ta süüdi kahes mõrvas ja kahes mõrvakatses ning talle määrati maksimaalne võimalik karistus.

Hoegel ütles toona, et tal on tõeliselt kahju ja ta loodab, et ohvrite pered leiavad rahu. Kuriteod pani ta enda sõnul toime suhteliselt spontaanselt. Samas tunnistas ta protsessi käigus tehtud psühhiaatrilisel läbivaatusel, et on tapnud kuni 30 inimest.

Uurijad laiendasid seejärel juurdlust ning üles kaevati 130 Hoegeli hoole all olnud patsienti. Nende säilmeid analüüsiti, et leida võimalikke jälgi ravimitest, mis tekitaksid südamerikkeid.

Oldenburgi haigla dokumentidest selgus, et sealsed surma- ja elustamisjuhtumid olid Hoegeli vahetuste ajal sagenenud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles