Inimpuhver ÜRO ja Valge Maja vahel

Oktoobri lõpus teatas tulihingeline Venemaa ja Süüria kriitik ning Põhja-Korea vastaste sanktsioonide läbisuruja Nikki Haley, et lõpetab ligi kaheaastase ametiaja USA saadikuna ÜRO juures. Tema samm oli ajastatud suurepäraselt – ta lahkub ametist hetkel, mil suhted president Donald Trumpiga on head, ta on suutnud luua oma näo ja kasvatada populaarsust.

Kohati on 46-aastase Haley ja ÜRO peasekretäri António Guterresi hea koostöö olulisemaks viljaks peetud ÜRO rahumissiooni Trumpi vastu. Haley on teatava inimpuhvrina ÜRO ja Valge Maja vahel mänginud määravat rolli selles, et Trump ei ründa ÜROd nii, nagu ta ründab NATOt või WTOd.

Kahe aastaga ÜROs on ta näidanud võimekust olla hübriid, kelles on parasjagu Trumpi toetamist, samas enda näo hoidmist. Teatades lahkumisotsusest enne USA Kongressi vahevalimisi, vältis ta riski, et peab pärast vabariiklaste võimalikku kaotust uppuval parteilaeval edasi seilama ja erasektorisse suundumise kõrval poliitilisi sõnavõtte tehes saab ta end parasjagu pildil hoida.

Kuigi Haley kinnitas, et 2020. aastal ta Trumpi asemel vabariiklaste presidendikandidaadiks ei pürgi, siis kõigi eelduste kohaselt jääb tal piisavalt aega, et sillutada teed kandideerimaks Valgesse Majja 2024. aastal. Võib olla kindel, et lahkumisavalduse esitamine polnud viimane kord, mil temast kuuleme.