Trump tahab peatada sünnijärgse kodakondsuse andmise (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Trumpi kampaaniaüritusel osalev laps.
Trumpi kampaaniaüritusel osalev laps. Foto: Andrew Harnik / AP/Scanpix

USA president Donald Trump plaanib allkirjastada määruse, millega mittekodanike ja ebaseaduslike immigrantide USAs sündinud lastel poleks enam õigus saada riigi kodakondsust, vahendab Axios.

Tegu oleks Trumpi karmi immigrantsioonipoliitika seni dramaatiliseima sammuga ja tema sõnul on selle sihtmärkideks ankurbeebid ning migratsiooniahelad. Lisaks võib määrus käivitada uue lahingu kohtutega, sest Trumpi pädevus taoline samm käiku lasta on küsitav.

USA meediakanalile HBO antud intervjuus ütles Trump, et on sünnijärgse kodakondsuse lõpetamise mõtet arutanud nõunikega ja plaanib sellega edasi liikuda.

Donald Trump.
Donald Trump. Foto: NICHOLAS KAMM / AFP

«Mulle öeldi alati, et selleks on vaja põhiseaduslikku muudatust. Kuid teate, see pole nii,» ütles Trump. «Seda saab teha kongressi otsusega ja nüüd ütlevad nad, et saan otsuse jõustada ka allkirjastatud määrusega.»

«Oleme ainus riik maailmas, kus inimesed saavad tulla ja sünnitada ning lapsel on põhimõtteliselt USA kodakondsus…kõigi sellega kaasnevate hüvedega,» lisas president. «Protsess on käivitatud…see juhtub.»

Trumpi üllatas, et HBO uudistesait Axios salaplaanist üldse teadlik oli. «Ma ei arvanud, et keegi peale minu selles üldse teadis. Arvasin, et olen ainus.»

USA põhiseaduse 14 punktis on sätestatud, et kõik inimesed, kes on USAs sündinud või naturaliseeritud, on USA kodanikud. Osad konservatiivid aga väidavad, et seadus pidas silmas Ühendriikide seaduslikele residentidele sündinud lapsi.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles