KOHALIK VAADE: Tõbraste kultus ehk Selgitusi Tšehhi poliitilisele sürrealismile (6)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tšehhis võib presidendi pressikonverents osutuda hoopis happening’iks: 2015. aastal tõmbas kunstnike rühmitus Ztohoven (tõlkes tähendab ühenduse nimi «vallandatud», kuid foneetiliselt kõlab see nagu «sada kakajunni») riigipea Miloš Zemani vastu protestimiseks presidendi lipu asemel Praha kindluse masti paari hiiglaslikke punaseid aluspükse. Tänavu juunis otsustas Zeman (vasakul) koos oma kantseleiülema Vratislav Mynářiga pihku haarata neid trussikuid kujutava suure punase riidelahmaka ning selle ajakirjanike silme ees põlema pista. 
Tšehhis võib presidendi pressikonverents osutuda hoopis happening’iks: 2015. aastal tõmbas kunstnike rühmitus Ztohoven (tõlkes tähendab ühenduse nimi «vallandatud», kuid foneetiliselt kõlab see nagu «sada kakajunni») riigipea Miloš Zemani vastu protestimiseks presidendi lipu asemel Praha kindluse masti paari hiiglaslikke punaseid aluspükse. Tänavu juunis otsustas Zeman (vasakul) koos oma kantseleiülema Vratislav Mynářiga pihku haarata neid trussikuid kujutava suure punase riidelahmaka ning selle ajakirjanike silme ees põlema pista. Foto: MICHAL CIZEK/AFP/SCANPIX

Tšehhi president Miloš Zeman šokeeris läinud nädalal taas maailma, teatades: «Mulle meeldivad ajakirjanikud nii väga, et ma ilmselt kutsun nad banketile Saudi Araabia saatkonda.»

Need sõnad said lausutud kõigest natuke aega pärast ajakirjanik Jamal Khashoggi brutaalset mõrva saudide käe läbi ning vaid napp aasta pärast seda, kui Zeman ütles Vene presidendile Vladimir Putinile, et ajakirjanikud tuleks likvideerida, mispeale kaks meest muhedalt koos naeru kõkutasid.

Kuidas saavad sellised asjad Tšehhi Vabariigis üldse juhtuda?

Kahjuks tuleb öelda, et riigis on asjad viimastel aastatel sedavõrd absurdseks kiskunud, et isegi kui Miloš Zemani sõnavõtt lõi laineid mujal maailmas, siis Tšehhis kurdavad koomikud, et aina raskem on mõelda välja nalju, mis oleksid piisavalt jaburad, et lüüa tegelikkust.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles