Suurbritannia laiendab Brexiti eel diplomaatilist võrgustikku

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ühendkuningriigi lipp.
Ühendkuningriigi lipp. Foto: TASS/Scanpix

Briti välisminister Jeremy Hunt teatas teisipäeval kavast laiendada märkimisväärselt riigi diplomaatilist võrgustikku.

Esmakordselt võivad suursaadikuiks saada ka inimesed väljastpoolt riigiteenistust. 

Kolmapäeval peetava kõne eel avaldatud kommentaarides lubab Hunt, et Suurbritannia moodustab "maailma demokraatiaid ühendava nähtamatu keti".

Riik avab uue saatkonna Djiboutis ning uue esinduse Jakartas Kagu-Aasia riikide Assotsiatsiooni (ASEAN) juures. 

Varem sel aastal teatas London uutest saatkondadest Tšaadis ja Nigeris ning üheksast uuest diplomaatilisest ametikohast Rahvaste Ühenduse riikides alates Lesothost ja Svaasimaast kuni Bahama, Samoa ja Vanuatuni.

Hunt hoiatas, et "demokraatlikud väärtused on arvatavasti suuremas ohus, kui kunagi varem pärast Berliini müüri langemist" 1989. aastal.

"Meie sõprussidemete võrgustikul ei ole võrdset," märgib ta. 

"Neid toetavad väärtused, demokraatia, seaduste ülimuslikkus, võimude lahusus, üksikisikute ja poliitiliste õiguste austamine ning usk vabasse kaubandusse -- see ühendab meid," lausub Hunt oma kolmapäevases kõnes.

"Kui need väärtused on ohus, siis on Suurbritannia roll -- õigupoolest kohus -- neid kaitsta. Just seepärast peab meist saama maailma demokraatiaid ühendav nähtamatu kett."

Uutest välisministeeriumi värvatavatest inimestest hakkavad 335 töötama välismaal, ühtlasi investeeritakse rohkem väljaõppesse, et suurendada kohalikku keelt kõnelevate diplomaatide arvu välismaal viiesajalt tuhandeni.

Ministeerium suurendab ministeeriumis õpetatavate keelte arvu 50-lt 70-le, lisades senistele muu hulgas kasahhi, kirgiisi ja Indias kõneldava gudžarati keele.

Ühendkuningriikide diplomaadid on esindatud praegu 169 riigis ja territooriumil. 

Pärast laienemist "oleme esindatud 83 protsendis ÜRO liikmesriikidest, mis on kõreim näitaja viimase vähemalt 30 aasta jooksul" ütles ministeeriumi pressiesindaja.

Möödunud aastal kritiseeriti Hunti eelkäijat Boris Johnsonit selle eest, et ta kärpis suursaatkondade personali väljaspool EL-i, et tugevdada esindatust blokis enne 2019. aasta märtsi Brexitit. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles