Pakistani ülemkohus tühistas kristlanna Asia Bibi surmanuhtluse (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristlanna Asia Bibi istumas Pakistani Punjabi provintsi kuberneri Salman Taseeri kõrval.
Kristlanna Asia Bibi istumas Pakistani Punjabi provintsi kuberneri Salman Taseeri kõrval. Foto: STR/PAKISTAN / REUTERS/Scanpix

Pakistani ülemkohus tühistas prohvet Muhamedi väidetava teotamise eest surma mõistetud kristlanna Asia Bibi karistuse, otsus toob ilmselt kaasa moslemite ulatuslikud vägivaldsed protestid.

«Apellatsioon rahuldati. Ta mõisteti õigeks,» ütles Pakistani ülemkohtunik Saqib Nisar oma otsuses.

Asia Bibi juhtum pälvis rahvusvaheliste inimõigusorganisatsioonide tähelepanu ning tema õigeksmõistmist ja vabastamist palus 2010. aastal paavst Benedictus XVI. Bibi tütar kohtus 2015. aastal ka praeguse paavsti Franciscusega.

Juhtum sai alguse 2009. aastal, kui Bibi töötas koos mosleminaistega põllul ja tal paluti tuua vett. Mosleminaised olid selle vastu, öeldes, et mittemoslem ei tohi veeanumat puudutada. Nad läksid kohaliku vaimuliku juurde ja süüdistasid Bibit prohvet Muhamedi teotamises. Sellise süüdistuse eest on karistuseks surmanuhtlus.

Pakistani kõrgeim kohus arutas Asia Bibi apellatsiooni 8. oktoobril ning leidis, et tema vastu esitatud süüdistustel pole alust ja naine ei teinud midagi sellist, mis oleks vastuolus koraaniga.

Arvatakse, et praegu on Pakistani vanglates umbes 40 inimest, kes on blasfeemiaseaduse alusel surma või eluks ajaks vangi mõistetud.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles