Kindlustaja: libedusega põhjustavad enim õnnetusi kogenud juhid

Sander Punamäe
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Libedus tõi lume saabudes kaasa kümneid liiklusõnnetusi. Pilt on illustratiivne.
Libedus tõi lume saabudes kaasa kümneid liiklusõnnetusi. Pilt on illustratiivne. Foto: Marko Saarm / Sakala

Salva Kindlustuse statistikast selgub, et silmatorkavalt enam satuvad libeda saabumisel liiklusõnnetustesse 28–49 aasta vanused ning kogemustega autojuhid.

Möödunud nädalavahetusel järsult halvenenud liiklustingimused põhjustasid üle Eesti palju liiklusõnnetusi ning ainuüksi Salva Kindlustus registreeris kokku 39 kahjujuhtumit. 

«Vaatlesime Salva statistikat mitme aasta taha ja just suuremaid talviseid muutusi, nagu esimene lumi, jäide, lumetuisk, kui avariide arv hüppeliselt tõusis ning selgus, et siis on enamasti õnnetuste taga just 28–49-aastased juhid,» selgitas Salva Kindlustuse kindlustusdirektor Urmas Kivirüüt.

«Alates 50. eluaastast avariide statistika kukub lineaarselt, kuigi selles vanuses juhte on maanteeameti autoregistrikeskuse andmetel meie teedel sama arvukalt kui 28–49-aastaseid.»

«Ilmselt on sellise statistika peamine põhjus liigne enesekindlus roolis. Ei arvestata piisavalt uute teeoludega ning arvatakse, et juht ja auto tulevad ka muutunud liiklustingimustes sama hästi toime,» märkis Kivirüüt ning lisas, et uute ilmastikuolude ilmnedes tuleks võtta ikka kohanemiseks aega ning pigem arvestada ohtudega ette.

«Võimalik, et liigse enesekindluse taga võib olla ka see, et keskmises vanuses juhtide käsutuses on enamasti paremad ja uuemad autod, mille võimetesse pannakse kohati liiga palju usku.»

Kivirüüt märkis, et noorte ja pensioniealiste juhtide kahjustatistika on keeruliste ilmaoludega perioodidel suhteliselt väike.

Arvuliselt omavad Eestis kõige rohkem kehtivaid juhilubasid 35–49- ning 50–74-aastased inimesed. Mõlemas vanusegrupis omab kehtivat juhiluba natuke üle 200 000 inimese.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles