Jaak Allik: tagakiusamine murdis NO99 tahte (12)

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kümme aastat tagasi  andis Jaak Allik NO99 juhile Tiit Ojasoole üle teatri aastapreemia.
Kümme aastat tagasi andis Jaak Allik NO99 juhile Tiit Ojasoole üle teatri aastapreemia. Foto: Artur Sadovski

Teater NO99 on Eestile näidanud, milline peab olema poliitiline teater ja seetõttu neile osaks langenud tagakiusamine murdiski nii teatritegijate tahte, kirjutab oma järelhüüdes teatrikriitik ja endine kultuuriminister Jaak Allik.

Uudis teater NO99 tegevuse lõpetamisest on kurb. Faktiks jääb, et viimase aastakümne jooksul on just see kollektiiv toonud Eesti teatrikunstile suurima rahvusvahelise tuntuse.

Peapreemia Praha lavastuskunstnike  kvadriennaalilt ja Euroopa «Uue teatrireaalsuse» auhind  on tunnustused, milleni vaevalt keegi Eestist nii peagi küünib.

Kes on näinud, jääb alatiseks mäletama lavastusi «GEP», «Kuidas seletada pilte surnud jänesele?», «Ühtne Eesti suurkogu», «Savisaar», «Pööriöö uni», «Kõnts» jpt.

Nüüd me jääme ilma võimalusest, et selliseid teoseid selle koosluse poolt veel sünniks. NO99 on andnud aga ka selge eeskuju, mida tähendab poliitiline teater ja teatrikunstnike aus poliitiline seisukohavõtt.

Ma jään oma arvamusele kindlaks, et just seetõttu langeski Tiit Ojasoo ja ka kogu teater suunatud tagakiusamise objektiks, mis lõpuks teatrijuhtide tahte ka ilmselt murdis.

Mul pole vähematki kartust Tiidu ja Ene-Liisi tuleviku pärast. Neil on juba praegu lavastustellimusi nii läänest kui idast (ja nüüd saab olema kindlasti ka Eestist) pikkadeks aastateks.

Kunagi rajab Eesti riik neile ja NO-teatrile muuseumi, nagu praegu tehti oma ajal Eestist emigreeruma sunnitud Arvo Pärdile.

Olen päris kindel, et NOs  väga hea kooli saanud näitlejad leivad soovi korral kiiresti  töö mis tahes Eesti teatris või naudivad mõnda aega väljakutseterohket vabakutselise põlve.

Mul on kahju nende inimeste – poliitikute, ajakirjanike ja muidu kadetsejate pärast, kes on olnud NO sulgemisele viinud nõiajahi taga. Viimasel ajal olen ma uskuma hakanud ja ka kinnitust leidnud, et mõiste karma tõesti midagi tähendab. Kõik, mida sa teed, teed sa endale, nii head kui kurja. Seepärast olen veendunud, et Tiidul, Ene-Liisil, Eero Epneril ja toredail NO-teatri tänastel näitlejatel läheb tulevikus  kindlasti hästi.

Aitäh teile kõigile nende imeliste  etenduste, aktsioonide,  lavastuste, päevade ja aastate eest, mil sain olla koos teiega!

Jaak Allik

Teater NO99 teatas täna, et lõpetab tegevuse 2019. aasta jaanuaris.

«Teater NO99 on alati olnud idealistlik pürgimus, ja kui ideaalideni enam ei küüni, siis ei ole ka Teater NO99t. Teatrit ei lõpeta mõni meediat pingestav draama. Ei. Teater lõpetab, sest sammhaaval, vähehaaval, järk-järgult on toimunud miski, millele nime anda pole võimalik. See otsus teeb meile haiget,» kirjutasid Eero Epner, Rasmus Kaljujärv, Laur Kaunissaare, Eva Koldits, Rea Lest-Liik, Jörgen Liik, Helena Lotman, Tiit Ojasoo, Gert Raudsep, Ene-Liis Semper, Simeoni Sundja, Ragnar Uustal, Marika Vaarik ühisvalduses.

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles