Austria ei allkirjasta ÜRO üleilmset migratsioonilepet (5)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Migrantide laager Kreeka-Makedoonia piiril.
Migrantide laager Kreeka-Makedoonia piiril. Foto: LOUISA GOULIAMAKI / AFP/Scanpix

Austria valitsus ei allkirjasta ülemaailmset ohutu ja reguleeritud migratsiooni kokkulepet.

Eelmisel aastal ametisse astunud konservatiivist kantsler Sebastian Kurz, kes valitseb koalitsiooni rahvusliku ja migratsioonivastase Vabadusparteiga (FPÖ), tõi leppest kõrvalejäämise põhjuseks mure riigi suveräänsuse ja illegaalse migratsiooni pärast.

ÜRO ülemaailmne migratsioonilepe valmis juulis ning see on kavas ametlikult vastu võtta detsembris Marokos Marrakechis peetaval rändekonverentsil.

Kurz ja asekantsler Heinz-Christian Strache ütlesid täna, et Austria ei allkirjasta dokumenti ega saada Marrakechi ametlikku esindajat. Viin kardab kaotada riiklikku suveräänsust rändeküsimustes ning seda, et kaotatakse legaalse ja illegaalse migratsiooni erinevus.

Kokkuleppest kõrvalejäämise taga on Vabaduspartei surve. Eelmisel aastal ametisse astunud koalitsioon kogus hääli tänu 2015. aasta rändekriisist tõuke saanud immigratsioonivastasele platvormile.

«Austria lükkab tagasi võimaluse, et migratsioonileppega võib sündida uus rahvusvaheline tavaõigus, mis muutub Austriale kohustuslikuks või mida on võimalik sellisena tõlgendada,» ütles FPÖ esimees Strache.

ÜRO on rõhutanud, et lepe ei ole õiguslikult siduv.

Austria opositsioon süüdistab valitsust riigi rahvusvahelise maine kahjustamises, kuna eelmine valitsus, mille välisminister oli Kurz, võttis migratsioonileppe koostamisest osa.

Roheliste parlamendiliikme Michel Reimoni sõnul näitab otsus, et Austria mitte ainult ei kuulu tagurlikku idablokki, vaid tegelikult juhib seda.

Austria on sel poolaastal Euroopa Liidu eesistuja ja tema peateema on rändepoliitika, mida ta püüab karmistada.

Euroopa Komisjon väljendas Austria otsuse üle kahetsust.

«Austria etendas läbirääkimistel ülemaailmse migratsioonikokkuleppe üle ELi 27 liikmesriigi seisukohti esitades äärmiselt konstruktiivset rolli, sellepärast tundub tänane otsus eriti kahetsusväärne,» ütles komisjoni pressiesindaja Natasha Bertaud.

USA teatas detsembris, et lahkub läbirääkimistelt rändeleppe üle, sest selle sätted ei ühti Ühendriikide immigratsiooni- ja põgenikepoliitikaga.

Lepet on boikottida otsustanud ka Ungari peaminister Viktor Orbán, kelle sõnul on see ohtlik nii maailmale kui Ungarile ja annab miljonitele indu teele asuda. 

Migratsioonileppega ei ole nõus ka Poola.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles