ELi liikmesriigid toetasid ühekordsete plastikesemete keelustamist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Plastikust topsid ja kõrred.
Plastikust topsid ja kõrred. Foto: STEPHANIE KEITH / REUTERS

Euroopa Liidu liikmesriigid toetasid kolmapäeval mõnede ühekordselt kasutatavate plastikesemete keelustamist. 

ELi 28 liikmesriiki avaldasid ettepanekule toetust pärast Euroopa Parlamendi hääletust eelmisel nädalal, millega toetati ühekordsete esemete nagu kõrte, söögiriistade, vatitikkude ja õhupallipulkade keelustamist. 

Tuleval nädalal alustatakse tööd seaduse koostamisega, mille tekstis loodetakse kokku leppida detsembris ja jõustada 2021. aastal. 

ELi nõukogu kiitis heaks plastiktoodete keelustamise, millel on olemas keskkonnasõbralikum alternatiiv. Nõukogu tahab, et tekkinud reostuse koristamise eest tasuksid plastikesemeid tootvad ettevõtted ning firmad, mis tegelevad nende toodete ostmise ja edasimüügiga. 

Nõukogu kutsus seadma liikmesriikides sihte ühekordsete plastikesemete kasutamise piiramiseks ka esemete puhul, mida keskkonnasõbralikult asendada hetkel ei saa. 

Euroopa Komisjoni teatel moodustavad ühekordsed plastikesemed ookeanides ja randadel 70 protsenti jäätmetest. Mitu uuringut on näidanud, et plastikut esineb ka inimese toiduahelas. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles