USA valitsus mõtleb saata Mehhiko piirile kuni 15 000 sõdurit

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Reuters / Scanpix

USA presidendi Donald Trumpi sõnul mõtleb valitsus saata USA-Mehhiko piirile kuni 15 000 sõdurit, et peatada USA poole liikuva keskameeriklaste "karavani" sisenemine USA-sse, kuid uus sõdurite arv tuli Pentagonile üllatusena.

Umbes 4000 peamiselt vaesunud keskameeriklast on teel läbi Mehhiko USA-sse. Pentagon on nende ootuses piirile teele saatnud üle 5000 sõduri.

"Mis karavani puudutab, siis meie sõjavägi on väljas... Meil on (väljas) umbes 5800 (sõdurit). Tõstame 10 000-15 000 sõjaväelaseni, kellele on veel lisaks piirivalvurid, ICE ja kõik teised, kes piiril on," lausus Trump

"See on ohtlik grupp inimesi... Nad ei tule meie riiki," ütles ta tuhandete keskameeriklaste kohta.

Tegevteenistuses sõdurite saatmine USA lõunapiiri julgeolekut tagama on haruldane. Plaani teostumisel saadetaks piirile umbes sama palju sõjaväelasi kui USA-l on praegu Afganistanis.

Trumpi avaldus tuli Pentagoni ametnikele üllatusena, sest amet ütles varem, et piiri edelaossa saadetakse tolli- ja piirivalveametnikele appi "üle 7000" sõduri. Ametnike sõnul on kehtiva plaani alusel saadetavate sõdurite maksimumarv umbes 8000.

Sõdurite arv on suurenenud korduvalt.

Eelmisel nädalal vihjasid ametnikud, et piirile võidakse saata 800-1000 sõdurit. Esmaspäeval teatasid ametnikud, et saadetakse 5200. Järgmisel päeval ütles operatsiooni juhtiv õhuväe kindral, et sõdureid läheb piirile rohkem.

Ta tõrjus tollal meedia väidet, et arv võib tõusta 14 000-ni. See arv "ei kattu sellega, mida tegelikult planeeritakse", ütles ta.

USA Põhja väejuhatuse juht kindral Terrence O'Shaughnessy ütles ajakirjanikele teisipäeval, et sõdureid saadetakse rohkem kui 5200, kuid ta ei öelnud, kui suur saab olema lõpparv.

Trumpi kolmapäevane avaldus pani mõned Pentagoni ametnikud pead kratsima.

Ametnike sõnul pole neil mingit plaani saata piirile kuni 15 000 sõdurit. 

Kolmapäeva seisuga on piiril saadetavate nimistus 7000 sõdurit, kuid arv võib tõusta 8000-ni.

Ametnikud ütlesid, et sõdurite arv võib põhimõtteliselt tõusta 10 000-ni, kui sisse arvutada 2100 rahvuskaardi sõdurit, kes teostavad piiril mitmendat kuud ühte teist immigratsiooniga seotud operatsiooni.

Trump on hakanud enne kongressi vahevalimisi läbi suruma senisest karmimat immigratsioonipoliitikat. Ta loodab, et rände hoidmine tähelepanu keskmes suurendab vabariiklaste häältesaaki 6. novembri kongressivalimistel ning aitab erakonnal säilitada ülekaalu kongressi mõlemas kojas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles