USAd hoiab pinevil riigis asüüli palunud saudi õdede kummaline surm

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
22-aastase Rotana Farea (vasakul) ja 16-aastase Tala Farea surnukehad leiti teibiga kokku seotuna New Yorgist Hudsoni jõe kaldalt 24. oktoobril. Nüüd püüab politsei avalikkuse abiga välja selgitada, kuidas õed surid ja mis toimus nende elus viimasel kahel kuul.
22-aastase Rotana Farea (vasakul) ja 16-aastase Tala Farea surnukehad leiti teibiga kokku seotuna New Yorgist Hudsoni jõe kaldalt 24. oktoobril. Nüüd püüab politsei avalikkuse abiga välja selgitada, kuidas õed surid ja mis toimus nende elus viimasel kahel kuul. Foto: NYPD/AP/SCANPIX

Eelmisel nädalal leiti New Yorgist Hudsoni jõe kaldalt kahe Saudi Araabiast pärit õe surnukehad, mis olid kleeplindiga jalgadest ja vöökohast kokku seotud, kuid seni on selgusetud, kuidas neiud surid.

USAs Washingtoni lähistel Virginia osariigis elanud 22-aastane Rotana Farea ja 16-aastane Tala Farea olid Saudi kodanikud, kinnitas riigi New Yorgi konsulaat. Saudi esinduse väitel olid õed tudengid, kes viibisid Washingtonis oma vennaga.

Leidmise hetkel 24. oktoobril olid õdedel seljas sarnased mustad retuusid ning karvase kraega jakid. Nad olid teibiga kokku seotud nii, et nende näod asusid vastakuti.

Politsei teatel puudusid nende kehadel selged vägivalla tundemärgid. Surma põhjuse ja viisi peaks selgitama välja meditsiiniekspertiis.

Eile avaldas New Yorgi politsei õdede fotod, et paluda avalikkuselt abi, selgitamaks välja, kuidas nende surnukehad lõpetasid jõekaldal New Yorgis.

Uurimisjuhi Dermot Shea sõnul oli Tala Farea kuulutatud kadunuks juba augustis.

«Meil on kahe kuu pikkune tühimik,» lausus Shea, viidates ajale alates Tala kadumisest kuni tema surnukeha leidmiseni. «Detektiivid on suutnud leida juba palju infokilde, kuid endiselt on tühimikke, mida me tahaks täita ning saada selge pildi sellest, mis on toimunud viimasel kahel kuul.»

Saudi konsulaat on võtnud ühendust õdede perekonnaga ning määranud uurimist jälgima advokaadi.

The New York Timesi teatel olla Saudi saatkond Washingtonis helistanud päev enne surnukehade leidmist õdede emale, et teavitada teda tütarde soovist taotleda Ameerika Ühendriikides poliitilistel põhjustel asüüli ning käskinud perel Ühendriikidest lahkuda.

Saudi ametnik ütles CNNile, et nad on õdede varjupaigataotlusest kuulnud, kuid sellest ei ole perega räägitud.

«Saatkonna ametnikud pole pereliikmetega suhelnud nende asüülitaotlusega seoses, kui nad seda tõesti taotlesid,» lausus ametnik. «Me endiselt uurime juhtumi detaile.»

USA riikliku kadunud ja ära kasutatud laste keskuse andmeil kuulutati Tara Farea kadunuks Virginia osariigis Fairfaxis 24. augustil. Varem keskuse kodulehel avaldatud, kuid praeguseks maha võetud teates oletati, et Tala võis olla koos Rotanaga.

Esialgu oli politsei raskustes Hudsoni jõe kaldalt leitud surnukehade tuvastamisega ning avaldas inimestel abi palumiseks joonistuse saudi õdedest Rotana (vasakul) ja Tala Fareast.
Esialgu oli politsei raskustes Hudsoni jõe kaldalt leitud surnukehade tuvastamisega ning avaldas inimestel abi palumiseks joonistuse saudi õdedest Rotana (vasakul) ja Tala Fareast. Foto: NYPD/AP/SCANPIX

Õed olid koos oma emaga Ühendriikidesse kolinud 2015. aastal. Rotana õppis George Masoni ülikoolis, kuid lahkus sealt tänavu kevadel.

Politsei andmeil elasid Rotana ja Tara varjupaigas pärast seda, kui nad 2017. aasta detsembris esimest korda kadunuks jäid.

Seoses ajakirjaniku Jamal Khashoggi mõrvaga Saudi Araabia Istanbuli konsulaadis on riigi suhted lääneriikidega praegu pingelised ning kõnealune juhtum USAs ähvardab olukorda veelgi keerulisemaks muuta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles