Lahkumisleppeta Brexit võib sundida Briti tippmuuseumeid uksi sulgema (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sinivaala skelett Londoni loodusloomuuseumis.
Sinivaala skelett Londoni loodusloomuuseumis. Foto: John Walton / EMPICS Sport / Scanpix

Mitmed Suurbritannia maailmakuulsad muuseumid on hoiatanud, et kui riik peaks lahkuma ilma leppeta Euroopa Liidust, võivad nad olla sunnitud tühistama näitusi ning isegi ajutiselt uksed sulgema.

Näiteks Londonis tegutsevad Victoria ja Alberti muuseum ja loodusloomuuseum ning Liverpooli mitmeid muuseume haldav asutus on väljendanud muret, et ilma lahkumisleppeta Brexiti korral kerkiks kunstiteoste riiki toomise hind, kahaneks muuseume külastavate turistide arv ning puudu jääks töökätest.

Victoria ja Alberti muuseumi digi-, kultuuri-, meedia- ja spordiosakond hoiatas oma memos, et võib-olla tuleb neil ajutiselt uksed sulgeda, sest 44 protsenti nende klienditeenindajatest on pärit Euroopa Liidu riikidest ning värbamisraskused võivad takistada neid avamast ka uut väljapanekupaika Stratfordis.

Lisaks võib lahkumisleppeta Brexit tähendada muuseumi jaoks kuni 25 miljoni naelani ulatuvat lisakulu tulevaste näituste korraldamisel.

«Meie võimekus korraldada suurejoonelisi näitusi ajal, kui peame maksma imporditasu, oleks väga problemaatiline,» ütles Evening Standardile Victoria ja Alberti muuseumi direktor, varasem leiboristide varikabineti liige Tristram Hunt.

Tema hinnangul mõjutaks see kogu Londoni turismisektorit. «Neli viiest Londoni külastajast tuleb siia kultuuri pärast ning neid meelitavad siia suurepärased muuseumid ja maailmatasemel näitused. See võib kahjustada Briti mõjuvõimu ka välismaal,» lausus Hunt.

Loodusloomuuseumi hinnangul võib nende teadustegevus kaotada ilma leppeta Euroopa Liidust lahkumise korral kaks miljonit naela ning välisturistide arvu 15-protsendiline kahanemine tekitaks lisaks 2,4 miljoni naela suuruse eelarveaugu.

Greenwichi kuninglik muuseum ütles, et kaos transpordisektoris võib tähendada kunstiteoste vedamise kulude lühiajalist kahekordistumist, samas kui Liverpooli muuseumid hoiatasid, et viisa- ja tolliprobleemid võivad mõjutada plaanitud programmide kulusid ning ajakava.

Enne Brexiti-referendumit kinnitasid Euroopa Liidust lahkumise mõjukamad eestkõnelejad, et see ei muuda loominguliste asutuste jaoks midagi.

Juhtivad konservatiivid, nende seas Boris Johnson, Michael Gove, Dominic Raab, Chris Grayling ja Iain Duncan Smith lubasid toona avalikus kirjas, et Brexit ei kahjustaks kultuuriasutuste rahastamist kuidagi.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles