Washington Post soovitab läänel võtta Vene spioonide püüdmisel Eestist eeskuju (7)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sergei Skripali ründamises kahtlustatavad GRU agendid Aleksander Petrov ja Ruslan Boširov. Vahele võetud agentide nimede avalikustamine on lääneriikide jaoks uus ja harjumatu taktika.
Sergei Skripali ründamises kahtlustatavad GRU agendid Aleksander Petrov ja Ruslan Boširov. Vahele võetud agentide nimede avalikustamine on lääneriikide jaoks uus ja harjumatu taktika. Foto: HO / AFP / Scanpix

USA ajaleht Washington Post avaldas täna artikli, milles kirjeldab Eesti aastatepikkust tööd Vene spioonide vahele võtmisel ning soovitab lääneriikidel sellest kogemusest õppida.

Lehe hinnangul muutub Eesti kogemus üha väärtuslikumaks olukorras, kus Vene agendid on sekkunud USA valimistesse ning neid seostatakse endise luuraja Sergei Skripali ja tema tütre mürgitamisega Suurbritannias.

«Eesti kogemus Vene spioonide jahtijana on nüüd kerkimas valgusvihku. Liitlased pööravad tähelepanu Eesti püüetele avalikult paljastada väidetavat spionaaži, nagu ka toimikuid, mis kirjeldavad GRU agentide töömeetodeid,» kirjutas ajaleht.

Toomas Hendrik Ilves
Toomas Hendrik Ilves Foto: SCANPIX

Lehe ajakirjanikud on vestelnud Eesti eelmise riigipea Toomas Hendrik Ilvesega.

«Eesti lähenemine on: me püüame su kinni, me ütleme su nime välja, me häbistame sind, me saadame su välja,» ütles Ilves Washington Postile.

Ta lisas, et veel hiljuti ei soovinud enamik riike rääkida oma edust spioonide tabamisel, peljates võimalikku diplomaatilist hõõrumist, kuid Moskva luureteenistuste üha agressiivsem taktika on tõestanud, et asjade kalevi alla panemine ei toimi.

«Eestlased on suurepäraselt mänginud välja oma positsiooni eesliinil Venemaaga, andes sellele kärbsemustasuurusele riigile valjema hääle kui oodata võiks.»
Praha rahvusvaheliste suhete instituudi Venemaa ekspert Mark Galeotti

Riigikogu kaitsekomisjoni esimees Hannes Hanso kuulutas USA väljaandes: «Meil oli kogu aeg õigus!»

Kui läänes on Vene agentide paljastatud rünnakuid kirjeldatud kui lohakaid ettevõtmisi, millest jäi maha rida tõendeid, siis Ilves selgitas Washington Postile, et see viitab hoopis muule. Eesti eelmise presidendid hinnangul tegutseb GRU (nüüdse ametliku nimega GU) pigem bravuurikalt ja ülbelt.

«Nende suhtumine on selles mõttes ettevaatamatu – me teeme, mis tahame ja kõigest muust on ükskõik,» rääkis Ilves.

Eestlased hoiatavad vestlustes ajalehega, et Moskva agentide ebapädevateks või amatöörlikeks pidamine võib osutuda ohtlikuks – GRU töötajad korraldavad edukaid missioone ning neid, kes jäävad vahele, peab Vene riik lihtsalt tööga kaasnevateks paratamatuteks ohvriteks.

«Vahele jäämise hirm ei takista neid tegemast räpast tööd,» hoiatas Rahvusvahelise Kaitseuuringute Keskuse teadur Kalev Stoicescu. «Venemaa saab vaid võita selles olukorras. Informatsiooni saavad nad igal juhul.»

Praha rahvusvaheliste suhete instituudi Venemaa ekspert Mark Galeotti kiitis Eestit Vene spioonide püüdmisel tehtud töö eest. «Eestlased on suurepäraselt mänginud välja oma positsiooni eesliinil Venemaaga, andes sellele kärbsemustasuurusele riigile valjema hääle kui oodata võiks,» ütles ta Washington Postile.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles