Juubeldav Läti meelitab perepuhkusele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: latvia.travel

Eesti vabariigi juubelipidustusi oleme juba näinud ja neist osa saanud, nüüd oleks aeg pöörata pilk lõunasse ja vaadata, mida naaberrahval on oma riigi sajanda sünnipäeva puhul pakkuda.

Lätti võiks sõita mitmekesi, minna kohe terve perega, sest eks ole lastelgi põnev näha, kuidas Riia linn särab valgusfestivalil või millise vaatemängulise ilutulestikuga lätlased juubelit tervitavad.

Nimelt toimub 16.-19. novembrini Riias valgus- ja multimeediainstallatsioonifestival Staro Rīga ehk Riia särab, mille raames muudetakse linna olulisemad mälestusmärgid, väljakud, hooned ja sillad valguskunsti taiesteks, mida täiendavad kujutava kunsti, muusika ja teatri elemendid.

Samasse perioodi jääb 18. november, mil Läti vabariigil täitub täpselt 100 aastat iseseisvuse välja kuulutamisest. Nagu meie, tähistavad lätlasedki seda suursündmust võimsa kaitsejõudude paraadi ja presidendi kõnega, ent pidupäevaprogrammi mahub veel palju muudki.

Näiteks Riia südames, Daugava jõe kohal saab 18. novembri hilisõhtul olla tunnistajaks enneolematule ilutulestikushowle

Ilustulestik Riias.
Ilustulestik Riias. Foto: latvia.travel

Mida veel pidustuste ajal Riias teha?

Pere noorimatel liikmetel ja üldse kogu meesperel oleks patt mitte külastada Riia mootorimuuseumi. Siin saab näha mootoritehnika ajalugu alates ratta leiutamisest kuni läbi erinevate kümnendite lähiminevikuni. 

Läti Rahvuslikus Kunstimuuseumis leiab samuti kogu perele, lisaks ohtratele väljapanekutele, põnevat tegemist. Hakka kunsti detektiiviks või võta seljakott millest leiad erinevaid ülesandeid, mis lisavad mängulisust terve muuseumi ulatuses.

Läti Rahvuslik Kunstimuuseum.Pildi autor Marta Logina
Läti Rahvuslik Kunstimuuseum.Pildi autor Marta Logina Foto: latvia.travel

Kui rohkem aega kätte jääb ei maksa unustada ka juba meile tuttavat veeparki Jurmalas. Kiire liug adrenaliini tõotavates  veetorudes või lihtsalt mõnus suplus basseinides võib olla just see, mis jääb meeldivalt meelde nii suurematele kui ka väiksematele.  

Esteetilist meelelahutust pakub Läti sünnipäeva auks 18., 19. ja 20. novembril toimuv tantsuetendus “No zobena saule leca” ehk maakeeli “Päikeseroos mõõgast”, mis tuuakse publiku ette Kipsala rahvusvahelises näitustekeskuses.

Ja kui juba Kipsalasse minna, siis tasub uudistada ka selle Daugava jõe keskel asuva saarekese põnevat puitarhitektuuri.

Muide, lätlased ootavad kõiki inimesi kandma aastapäevapidustustel käpikuid. Rahvuslikes mustrites labakindad ei ole juubeliaasta sündmuste korraldajate sõnutsi mitte ainult ilusad vaadata, vaid ka äärmiselt praktilised. On ju Läti riigi sünnipäev, nagu meilgi, sattunud külmale aastaajale ja armastusega kootud villakäpikud hoiavad käed soojad. Seepärast kutsuvad lätlased kinkima vabariigi sünnipäeva puhul üksteisele labakindaid.

Perekond saksa turul Riia vanalinnas.
Perekond saksa turul Riia vanalinnas. Foto: latvia.travel

Kui lastega novembris Lätti lähete, ostke mõnelt memmelt või suveniiripoest tervele perele kohaliku käsitöömeistri tehtud kindad. Nii teete sünnipäevalapsele oma väikese kingi.

Läti 100 juubelipidustuste ja ürituste kohta leia lisainfot siit.

Kui planeerid Läti reisi proovi ka kasulikku reisiplaneerijat Trip-Planner.

Inspiratsiooni ja lisaideid mida Lätis veel näha ja teha  leia Latvia.Travel kodulehelt ja jälgi Instagramis @EnjoyLatvia.

Foto: latvia.travel
Copy
Tagasi üles