Hiina valitseja Xi Jinping tahab valitseda maailma.

Hiina president ja kommunistliku partei peasekretär Xi Jinping on kindlustanud enda kätte võimu, mida pole nähtud Mao Zedongi ajast alates. Kui eelmisel aastal lisati partei põhikirja Xi mõttelugu, siis sel aastal võttis kongress vastu põhiseadusmuudatuse, millega kaotati presidendi valitsemisaja ülempiir ning Xi valiti piiramatu ametiajaga presidendiks.

Xi ambitsioonidel ei näi olevat muud piiri kui terve maailma esimängijaks tõusmine ja Aasias raudse monopoli kehtestamine. Selleks panustab Peking triljoni dollari suurusesse Ühe Tee projekti, millega rajatakse Aafrika ja Aasia riikidesse hiiglaslik taristuvõrgustik, seda loomulikult hiinlastest tööjõu abiga.

Xi südameprojektiga kaasneb paljudele vaesematele riikidele aga astronoomilise ulatusega välisvõlg, mis sundis näiteks Sri Lankat loovutama Hiinale 99 aastaks India ookeani kaubandusteede sõlmpunktis asuva sadama kasutusõiguse. Sellist «võladiplomaatiat» saab Peking kasutada edaspidi väljapressimismeetodina inimõiguste rikkumiste või territoriaalsete nõudmistega seonduvates küsimustes.

Arvestades Hiina jätkuvat tegevust uiguuride ja tiibetlaste represseerimisel, meedia- ja sõnavabaduse piiramisel ja kemplemisel nii rannikulähedaste erihalduspiirkondade kui Lõuna-Hiina mere territooriumi osas, on Pekingil vaja tohutult kaalu, et mänguvälja enda poole kaldus hoida.