Vikerkaar loeb. Bibliofiilia – ilus haigus

Marek Tamm
, Tallinna Ülikooli kultuuriajaloo professor, Vikerkaare toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bibliofiil ja filosoof Ülo Matjus 2012. aasta Prima Vista raamatulaadal uut kirjandust otsimas.
Bibliofiil ja filosoof Ülo Matjus 2012. aasta Prima Vista raamatulaadal uut kirjandust otsimas. Foto: Kristjan Teedema

Ülo Matjuse elus paistab olevat kaks suurt armastust: armastus tarkuse ja armastus raamatute vastu, filosoofia ja bibliofiilia. Esimesest pikaajalisest suhtest andis ülevaate 2004. aastal Ilmamaas ilmunud köide «Kõrb kasvab», mis hõlmas Matjuse filosoofilisi kirjatöid aastaist 1965–2003, teisest loob aga pildi vastne «Raamat on raamat», mis koondab Matjuse bibliofiilseid tekste vahemikust 1953–2017.

Jah, tõepoolest, Matjuse raamatukirg on vana, see ulatub tagasi lapsepõlve, nagu annab aimu kogumiku kõige vanem tekst, 1953. aastal ajalehes Säde ilmunud kaastöö. «Minu lemmiktegevuseks on huvitavate ning kasulikkude raamatute lugemine,» teatab 5. klassi õpilane Matjus oma esimese trükiproovi avalauses (lk 17). Tundub, et selle tunnistuse tähe all ongi kulgenud kogu tema elu, raamatute lugemisele on vaid lisandunud nende kogumine.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles