Merkel: Saksamaa toetab ELi Vene-sanktsioonide pikendamist (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Angela Merkel.
Angela Merkel. Foto: MARKUS SCHREIBER / AP / Scanpix

Saksa kantsler Angela Merkel ütles neljapäeval Kiievis, et toetab Venemaale Ukraina-vastase agressiooni eest kehtestatud Euroopa Liidu sanktsioonide pikendamist, ja rõhutas, et Donbassi sõja lahendamisel pole Minski lepetele alternatiivi. 

«Saksamaa seisab sanktsioonide pikendamise eest,» ütles Merkel ühisel pressikonverentsil Ukraina presidendi Petro Porošenkoga. 

Saksa valitsusjuhi sõnul võib sanktsioonide leevendamine tulla kõne alla juhul, kui Donbassi olukorra lahendamisel tehakse edusamme. «Kahjuks puudub stabiilne relvarahu ja sõdurid surevad. Me peame hoogustama jõupingutusi relvarahu jõustamiseks,» sõnas ta. 

Merkeli sõnul on Minski lepetes sisalduv konflikti lahendamise kava keeruline, kuid ühtegi teist plaani pole silmapiiril.

Minski lepete eesmärk on anda Ukrainale ligipääs kogu territooriumile kuni Vene piirini, ütles Merkel Kiievi Ševtšenko-nimelises riiklikus ülikoolis kohtumisel üliõpilastega. 

«Lepped näitavad teed, kuidas selleni jõuda: esiteks saavutada relvarahu, seejärel valmistada ette väärikad, mõistlikud ja õiglased valimised OSCE vaatlejate abil,» lausus Saksa kantsler vastuseks küsimusele, et Ukraina valitsus võib saavutada kogu Donbassi üle kontrolli järgmise kahe või kolme aasta jooksul. 

Merkeli sõnul peaksid Donbassi separatistide käes olevate alade valimistel saama osaleda ka piirkonnast lahkunud Ukraina sisemigrandid. 

Ta möönis ka, et OSCE vaatlejatele kogu konfliktitsoonile ligipääsu andmisega on suuri probleeme. 

Isehakanud Donetski ja Luganski rahvavabariigi 11. novembrile kavandatud niinimetatud valimistest rääkides ütles Saksa kantsler, et need raskendavad olukorda ja neid ei tohiks tunnustada. 

Ukraina konflikti reguleerivad Minski lepped sõlmiti 2015. aasta 11. veebruaril. Lepped näevad muuhulgas ette Venemaa ja separatistide kontrolli all oleva piirilõigu Ukraina kontrolli alla andmist, relvarahu, raskerelvastuse järk-järgulist tagasitõmbamist ja separatistide käes olevatele piirkondadele eristaatuse andmist Ukraina koosseisus.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles