Valimisportaal ennustab demokraatidele võitu USA esindajatekojas (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Demokraatide kampaaniale on abikäe ulatanud ka USA eelmine president Barack Obama. Näiteks osales ta koos vahevalimiste kandidaatidega kampaaniakogunemisel Wisconsini osariigis ühes Milwaukee keskkoolis.
Demokraatide kampaaniale on abikäe ulatanud ka USA eelmine president Barack Obama. Näiteks osales ta koos vahevalimiste kandidaatidega kampaaniakogunemisel Wisconsini osariigis ühes Milwaukee keskkoolis. Foto: Sara Stathas / Reuters / Scanpix

Kui uskuda mõjuka valimisportaali FiveThirtyEight.com prognoosi, saavad demokraadid USA vahevalimiste järel enda kontrolli alla kongressi esindajatekoja ja vabariiklased säilitavad enamuse senatis.

Ameeriklased valivad tuleval teispäeval toimuvatel valimistel ümber terve 435-kohalise esindajatekoja koosseisu, 35 senaatorit sajakohalises senatis ning 36 osariigi kubernerid. 

Praegu on vabariiklaste käes nii Valge Maja, esindajatekoda, kus neil on 43-kohaline enamus, kui ka senat, kus neil on napp enamus 51-49. 

Poliitiline kaart soosib seekord esindajatekoja valimistel demokraate ja senatikohtade valimistel vabariiklasi. Demokraatidel on vaja 2010. aastal kaotatud esindajatekoja enamuse tagasivõitmiseks saada juurde 23 saadikukohta. 

Senatis enamuse saavutamine on demokraatide jaoks raske ülesanne, sest ümber valitavatest kohtadest on demokraatidel kaitsta 26 vabariiklaste üheksa vastu. Vabariiklastel on senatis enamus alates 2015. aasta jaanuarist.

Esindajatekoja demokraatide liider Nancy Pelosi ennustas eile telekanali CBS saates, et demokraadid saavad oma kontrolli alla kongressi mõlemad kojad. 

Poliitikaprognoosidega tegelev veebileht FiveThirtyEight.com annab demokraatidele 84,5-protsendise võimaluse esindajatekojas enamuse võitmiseks, senati puhul on šanssideks aga kõigest 15 protsenti. 

Valimispäeval võib otsustavaks saada osalusprotsent. Vabariiklasest president Donald Trump on püüdnud mobiliseerida vabariiklaste toetajaid valima ning uuesti süüdata kahe aasta ees talle presidendivalimistel võidu toonud entusiasmi. 

«Ma ei ole valimissedelil, kuid siiski olen, sest see on ka referendum minu üle,» lausus president oktoobris Mississippis peetud kampaaniaüritusel. «Kujutage ette, et ma olen valimissedelil.» 

Trumpil on järgmise viie päeva jooksul kümme kampaaniaüritust kaheksas osariigis –Floridas, Georgias, Indianas, Missouris, Montanas, Ohios, Tennessees ja Lääne-Virginias. 

President Donald Trump on soovitanud valijatel suhtuda vahevalimistesse justkui tema nimi oleks valimissedeleil. Pildil eilne kampaaniaüritus Columbias Missouri osariigis.
President Donald Trump on soovitanud valijatel suhtuda vahevalimistesse justkui tema nimi oleks valimissedeleil. Pildil eilne kampaaniaüritus Columbias Missouri osariigis. Foto: Charlie Riedel / AP / Scanpix

Viimastel nädalatel on Trump püüdnud vabariiklaste baastoetajaskonda mobiliseerida immigratsiooniteemaga, hirmutades ameeriklasi Kesk-Ameerika migrantide väidetava sissetungiga, ja süüdistades ebaseaduslike piiriületuste kasvus demokraatide tegematajätmisi.

«See on hirmukülvamine,» ütles Demokraatide Rahvuskomitee (DNC) esimees Tom Perez. «See on olnud Donald Trumpi mängujoonis pikka aega.» 

Politoloogide hinnangul otsustatakse kontrolli saavutamine senati üle käputäie senatikohtade valimistel Arizonas, Floridas, Indianas, Missouris, Montanas, Nevadas, New Jerseys, Põhja-Dakotas, Tennessees, Texases ja Lääne-Virginias.

Vahevalimised kujundavad USA sisepoliitilise maastiku järgmiseks kaheks aastaks ning võivad oluliselt mõjutada Trumpi võimet oma algatusi ellu viia. Kui demokraatidel õnnestub kongressi mõlemas kojas enamus saavutada, saavad nad endale märkimisväärsed hoovad presidendi sisepoliitilise päevakorra pärssimiseks. 

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles