Sõprade väitel sihib David Cameron Briti välisministri portfelli

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
David Cameron vahetult enne Briti peaministri ametist lahkumist 2016. aasta juulis.
David Cameron vahetult enne Briti peaministri ametist lahkumist 2016. aasta juulis. Foto: Justin Tallis / AFP / Scanpix

Briti endine peaminister ja konservatiivide liider David Cameron olla oma sõpradele rääkinud, et ta mõtleb suurde poliitikasse naasmisele ning sooviks tulevases valitsuses saada näiteks välisministriks.

Tabloidlehe The Sun andmeil loodab Cameron sellele, et kes iganes praeguse peaministri Theres May järel tooride juhiks saab, vangerdab valitsuse koosseisu ümber ning nii tekib tallegi selles koht.

Samas on Cameron arvestanud, et valitsusse naasmine peab veel mõnda aega ootama, sest tuleval kevadel peaks ilmuma tema memuaarid peaministriperioodist ning seejärel on enne uuesti poliitikas tegutsemist vaja oodata, kuni raamatu ilmumise järellainetus on vaibunud.

Eeldatakse, et oma mälestusteraamatut kasutab Cameron arvete klaarimiseks mitme praegu ministriametis oleva tooriga – ohvrite nimekirja tipus on arvatavasti Cameroni endine lähedane sõber, keskkonnaminister Michael Gove, kes juhtis Euroopa Liidust lahkumise referendumi eel Brexiti pooldajate leeri ja tõmbas sellega lõpuks Cameronil vaiba jalge alt.

David Cameron koos abikaasa Samanthaga peaministri residentsi juures Downing Streetil pärast Brexiti referendumit 2016. aasta juunis.
David Cameron koos abikaasa Samanthaga peaministri residentsi juures Downing Streetil pärast Brexiti referendumit 2016. aasta juunis. Foto: BEN STANSALL / AFP / Scanpix

Tabloidlehega kõnelenud Cameroni sõber selgitas, et ekspeaminister kipub suurde poliitikase tagasi, kuna kaks aastat pärast võimult lahkumist on tal lihtsalt igav.

Teine Cameronile lähedane allikas kinnitas, et konservatiivide endine juht ei välista areenile naasmist, kui järgmine tooride liider peaks temalt seda paluma.

«David on pühendunud avalikule teenistusele ning ta on tihti öelnud, et ta ei välistaks ühel päeval kas kodumaisesse või rahvusvahelisse avalikku rolli asumist,» lausus allikas. «Aga ta on kõigest 52-aastane ja endiselt veel noor mees.»

Nii mitmedki leiboristid on reageerinud kuulujuttudele Cameroni naasmisest teravalt.

Briti Tööpartei varikabineti haridusminister ja parlamendisaadik Angela Rayner kirjutas Twitteris: «Just, kui sa arvasid, et poliitika ei saa enam veidramaks muutuda. Ei, David, palun jää pensionile edasi – sa tekitasid piisavalt kahju eelmisel korral.»

Leiboristide kogukondade ja kohalike omavalitsuste variminister Andrew Gwynne oli sarnases meeleolus: «Jumal. Ei. Kas ta ei teinud piisavalt kahju juba esimesel korral? Palun säästa meid kõiki.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles